Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Medicii din afara UE vor putea profesa și în România
Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care au fost înlăturate bariere pentru profesioniştii din domeniul medical, care vor să profeseze în România. Potrivit declarațiilor ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, au existat mulţi studenţi din spaţiul arabic care au studiat în România și care nu au putut profesa aici, neavând cetățenie română sau rezidență permanentă. Noul act normativ reglementează, însă, acest lucru, astfel încât și acești medici să poată profesa în România, mai ales în contextul în care țara noastră se confruntă, de aproape un deceniu, cu un deficit uriaș de personal medical calificat. „Noile prevederi legale facilitează accesul medicilor, cetăţeni ai unui stat terţ, care solicită sau sunt titulari ai Cărţii Albastre a Uniunii Europene, în scopul exercitării profesiei pe teritoriul României. Măsura vine în completarea Strategiei Naţionale pentru Resursa Umană din Sănătate - al cărei accent cade pe retenţia medicilor în ţară - şi care va fi publicată la începutul lunii octombrie”, se arată într-un comunicat remis presei de Ministerul Sănătății.
Ordonanța prevede că aceşti medici vor putea exercita profesia fără concurs în primii doi ani, numai în regim salarial, în unităţile sanitare care înregistrează un deficit de minimum 30% din necesarul de medici specialişti confirmaţi în specialitatea solicitantului. După expirarea termenului de doi ani, încadrarea medicilor în alte unităţi sanitare publice decât cele menţionate se va face numai prin concurs.