Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Medicii români au statut de funcţionari publici
Conform unei decizii a Înaltei Curţei de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), dată publicităţii miercuri, orice medic angajat într-o unitate a Ministerului Sănătăţii (MS) este funcţionar public şi, în consecinţă, este subiect activ al infracţiunii de luare de mită.
Judecătorii ICCJ au dezbătut această chestiune ca urmare a unei sesizări de la Curtea de Apel Târgu Mureş, trimisă cu referire strictă la medicii angajaţi ai unităţilor medicale ale Ministerului Sănătăţii, nefăcând referire şi la medicii din spaţiul privat sau angajaţi în egală măsură în domeniul public şi în cel privat.
O altă prevedere legislativă referitoare la domeniul medical a atras atenţia în ultima perioadă. Astfel, potrivit unei iniţiative de modificare a legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, adoptată de Senat, medicii manageri de spitale ar putea să-şi exercite profesia şi în alte unităţi sanitare de stat sau private. Semnatarii propunerii precizează că medicii care îndeplinesc activitatea de manager de spital şi care sunt într-un număr foarte scăzut nu fac parte din categoria funcţionarilor publici obişnuiţi, nici a demnitarilor sau a autorităţilor publice alese la nivelul local, judeţean sau central. „În multe cazuri medicul manager nu dispune, în mod obiectiv, de suficient timp şi dotări corespunzătoare, în cadrul programului de lucru şi al spitalului pe care îl conduce, pentru a rezolva operativ şi în mod profesionist toate cazurile medicale care i se adresează. În această situaţie este corect şi necesar să aibă posibilitatea de a-şi exercita profesia şi într-o altă unitate sanitară, de stat sau privată“, susţin iniţiatorii, citaţi de Mediafax. Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.