Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Medicina integrativă și tratarea diferitelor afecțiuni
Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă din București a găzduit, în perioada 7-9 noiembrie, al VII-lea Congres Național de Medicină Integrativă, cu tema „Metode și tehnici ale medicinei complementare, alternative și integrative în profilaxia și tratamentul afecțiunilor funcționale”. S-a discutat despre patologii incipiente sau avansate care, toate, pot fi tratate mult mai eficient prin asocierea între terapiile prezentate la congres și tratamentele clasice alopate.
Acad. Adrian Restian a vorbit despre „Rolul informației cuantice în terapiile complementare”, care este o punte între convențional și complementar, între concret și abstract, între fizic și emoțional, între om și Divinitate. A fost remarcată puterea rugăciunii ca factor primordial de echilibrare generală a statusului biologic, alături de beneficiile postului, considerat o metodă terapeutică veritabilă.
O intervenție îndelung aplaudată a fost cea a acad. Gheorghe Mencinicopschi, care a vorbit despre matricea informațională a alimentelor și rolul acestora în prevenția și tratamentul diferitelor patologii. El a accentuat necesitatea obținerii unor produse alimentare de calitate, în detrimentul alimentelor procesate cu valoare nutrițională scăzută, și a subliniat potențialul țării noastre în ceea ce privește culturile biologice.
La eveniment, au fost aduse în discuție, de asemenea, beneficiile fitoterapiei și ale suplimentelor nutriționale, invocându-se multiple studii clinice desfășurate în ultima perioadă. În acest sens, prof. Cazzavilan din Italia a evidențiat beneficiile microterapiei, utilizarea ciupercilor medicinale în tratamentul unor afecțiuni și în prevenție, subliniind multiplele valențe ale diferitelor produse de acest gen, dar și necesitatea cunoașterii acestor aspecte de către medicii care le recomandă.
Și alte terapii integrative au fost evidențiate, între care ozonoterapia sau homeopatia. Un loc aparte l-au avut și discuțiile pe tema evaluării și echilibrării florei intestinale, considerată cauza comună pentru o multitudine de afecțiuni. Afecțiunile oncologice au constituit o altă temă ce a generat dezbateri constructive cu privire la posibilitatea de amplificare a efectelor benefice ale tratamentelor clasice cu reducerea simultană a efectelor secundare bine cunoscute, toate acestea prin integrarea fitoterapiei, a nutriției și a altor capitole din medicina integrativă în practica oncologică curentă.
Terapiile fotonice, laser-terapia, câmpurile electromagnetice pulsate și terapia EMDR au contribuit, de asemenea, la conturarea unor posibilități moderne de tratament și care, alături de fitoterapie, nutriție și alte intervenții, pot contribui la o evoluție benefică mai rapidă a pacienților cu diferite afecțiuni organice sau funcționale.
S-a discutat inclusiv despre radiațiile electromagnetice, un subiect de mare actualitate în contextul implementării noilor tehnologii de comunicație, care, alături de câmpurile geopatogene, reprezintă un pericol nevăzut, dar foarte agresiv asupra sănătății umane. Diferitele metode de atenuare a impactului acestora ar trebui cunoscute atât de medici, cât și de publicul larg.
Cazuri acute sau cronice, patologii incipiente sau avansate, toate ar putea fi mult mai eficient tratate prin asocierea între terapiile prezentate la congres și tratamentele clasice alopate. Fitoterapia, homeopatia, acupunctura și celelalte tehnici prezentate, toate ar putea fi integrate în practica zilnică de către medici din diferite specialități.
Evenimentul s-a desfășurat sub egida Academiei de Științe Medicale, fiind prezidat de prof. asoc. dr. Corneliu Moldovan, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai medicinei integrative din țară, președinte al Societății Române de Acupunctură Medicală și Medicină Integrativă.