Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Meiul, alimentul perfect în intoleranța la gluten

Meiul, alimentul perfect în intoleranța la gluten

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 10 Ianuarie 2020

Indicele glicemic scăzut din mei înce­tinește procesul de digestie și menține nivelul de zahăr din sânge la un raport constant. Meiul crește sensibilitatea la insulină pentru persoanele care suferă de diabet și ajută, de asemenea, la controlul nivelului de zahăr pentru diabetici, în special diabetul de tip 2.

Meiul este o plantă erbacee din familia gramineelor, cu inflorescență ramificată și cu flori albe-gălbui, cu semințe mici, cultivată pe scară largă în întreaga lume. De altfel, este una dintre cele mai vechi culturi cunoscute omenirii. A fost intens cultivat în vestul Europei, dar, odată cu creșterea popularității cartofilor, producția de mei a scăzut și aproape a dispărut până la începutul secolului 20. Astăzi, meiul ocupă locul cinci în producția mondială de cereale, după porumb, grâu, orz și sorg. Este cultivat pe scară largă în Rusia, Ucraina, Kazahstan, SUA, Argentina, Australia, Europa de Est și sudul Indiei. 100 de grame de mei conține: 378 de calorii, 4,2 grame de grăsime totală, din care grăsime saturată 0,7 grame, carbohidrați 73 grame, fibră dietetică 8,5 grame, conținut de proteine ​11 grame. Conține, de asemenea, calciu (1%), fier (17%), cupru (38%), magneziu (28%), mangan (82%), fosfor (28%), potasiu (4%), seleniu (4%), zinc (11%).

Meiul conține triptofan, un aminoacid care scade pofta de mâncare și ajută la gestionarea greutății. Digestia se face într-un ritm mai lent și menține stomacul plin pentru o perioadă mai lungă. De asemenea, are un conținut bogat de fibre care dau senzația de sațietate, prevenin­du-se astfel supraalimentarea. Meiul conține fibre și fitonutrienți care, în combinație, reduc riscul de dezvoltare a cancerului de colon. Lignanul, un fitonutrient din mei, este transformat în intestin, ajutând la prevenirea cancerului de sân.

Magneziul din mei relaxează mușchii care aliniază interiorul peretelui arterial, ceea ce duce la reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, reduce severitatea astmului și frecvența migrenelor. Persoanele care suferă de boală celiacă nu pot tolera glutenul, de aceea meiul este un aliment perfect pentru ei, deoarece nu conține gluten.

Cantitatea mare de antioxidanți prezenți în mei combate radicalii liberi din organism, încetinind procesul de îmbătrânire. Meiul este o cereală cu boabe bogate în proteine ​​ce conțin lizină, un aminoacid care încetinește degradarea musculară și ajută la formarea de mușchi mai slabi. Triptofanul din mei crește nivelul de serotonină din organism, care ajută la reducerea stresului. O ceașcă de terci de mei în fiecare seară poate ajuta la un somn liniștit.

Femeile însărcinate sau care alăptează sunt sfătuite să consume mei în cantități mari pentru a crește producția de lapte matern în corp. Meiul este bogat în aminoacizi, numiți L-lizină și L-prolină, care ajută la crearea de colagen în organism, o substanță care oferă structură țesutului pielii. Astfel, consumul de mei întărește nivelul de colagen, îmbunătățește elasticitatea pielii. Ca multe alte cereale, și meiul este sigur atunci când este consumat într-o cantitate moderată. Acesta conține goitrogen, o substanță care interferează cu producerea de hormoni tiroidieni și inhibă absorbția și utilizarea iodului de către glanda tiroidă. Deficiența de iod este o problemă importantă de sănătate care duce la dezvoltarea glandei tiroidiene extinse, cunoscută sub numele de gușă. Gușa provoacă pielea uscată, anxietatea, depresie. Prin urmare, persoanele cu probleme tiroidiene trebuie să-și restricționeze consumul de mei.

Beneficiile pentru sănătate ale meiului: 

- tratează tulburările coronariene;
- ajută la pierderea în greutate;
- reduce riscul de cancer de colon;
- ajută la scăderea tensiunii ­arteriale;
- este o sursă bună de antioxidanți;
- ajută la prevenirea bolii celiace;
- este un bun somnifer natural și îmbunătățește ­elasticitatea pielii.

Citeşte mai multe despre:   diabet  -   fitoterapie