Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Melanomul de unghie, o formă mai puțin cunoscută de cancer
Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, iar o formă mai puțin cunoscută, dar la fel de gravă, este melanomul de unghie, denumit și melanom unghial. Deși mai rar întâlnit, poate fi foarte agresiv și de cele mai multe ori trece neobservat, fiind ușor de confundat cu leziuni banale ale unghiei.
Melanomul unghiei reprezintă doar aproximativ 1% din totalul cazurilor de melanom și, de cele mai multe ori, este diagnosticat în stadii foarte târzii, deoarece simptomele sale sunt foarte asemănătoare cu cele ale unor afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi hematoamele sau infecțiile unghiale, a explicat dr. Alexandru Zota, medic primar dermatolog, citat de agenția de presă Mediafax.
Unul dintre primele semne ale melanomului este apariția sub unghie a unei dungi de culoare maronie sau neagră, cunoscută și sub denumirea de „melanonichie”, foarte asemănătoare cu urmele unei lovituri la nivelul unghiei sau cu aspectul specific unei ciuperci a unghiei.
Orice schimbare a culorii unghiei care persistă sau se extinde ar trebui să ridice semne de întrebare și să fie evaluată de un medic dermatolog, a subliniat dr. Alexandru Zota.
Alte semne care ar putea indica dezvoltarea unui melanom unghial sunt îngroșarea unghiei, deformarea ei și apariția durerii sau a sângerărilor la nivelul unghiei afectate. Un semnal de alarmă major este extinderea pigmentului întunecat către pielea din jurul unghiei (cunoscut ca „semn Hutchinson”).
Este foarte important ca astfel de semne să nu fie ignorate, deoarece această formă de melanom are o rată de supraviețuire mai mică în comparație cu alte tipuri de melanom, în mare parte din cauza diagnosticării tardive, în stadii în care tratamentul este mult mai complicat.
În cancerul de piele, observarea la timp a unor modificări poate face diferența între viață și moarte. Nu ignorați nici un simptom care persistă mai mult de câteva săptămâni. Este mai bine să fiți precauți și să apelați la expertiza unui medic dermatolog, decât să riscați o întârziere în diagnosticare și începerea tratamentului. (I.N.)