Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Mersul pe jos poate preveni durerile lombare
O modalitate simplă și la îndemâna oricui prin care putem preveni reapariția durerilor lombare este mersul pe jos. Un studiu al cercetătorilor australieni, publicat în revista The Lancet, concluzionează că pentru a obține acest beneficiu este suficient să facem trei plimbări pe jos pe săptămână.
Coordonatorul studiului, Mark Hancock, profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie din Australia, spune că cel mai important aspect este să începem cu plimbări scurte, apoi să creștem treptat distanța și ritmul de mers, pe măsură ce se îmbunătățeşte condiția fizică.
Mersul pe jos este un exerciţiu pe care aproape oricine îl poate practica, indiferent de zona geografică, de vârstă sau de statutul socio-economic. Și nu este nevoie să mergem 5 sau 10 km pe jos în fiecare zi. Profesorul Mark Hancock a precizat că persoanele participante la studiu, care au mers pe jos de trei până la cinci ori pe săptămână, în medie 130 de minute săptămânal, au redus aproape la jumătate frecvența de reapariție a durerilor de spate. Mersul pe jos le-a îmbunătățit, totodată, calitatea vieții, reducând semnificativ și numărul de zile în care au fost nevoite să lipsească de la serviciu din cauza durerilor de spate.
Autorii studiului admit că nu știu deocamdată exact de ce mersul pe jos este atât de bun pentru a preveni durerile de spate, dar spun că acest beneficiu ar putea fi rezultatul unui cumul de factori: mişcările oscilatorii uşoare ale coloanei vertebrale din timpul mersului, întărirea musculaturii spatelui și starea de bine pe care o induce mersul pe jos, ca urmare a eliberării de endorfine în organism. Şi, bineînţeles, se știe că mersul pe jos are multe alte beneficii, inclusiv pentru sănătatea cardiovasculară, densitatea osoasă şi greutatea corporală, dar şi pentru sănătatea mintală, conchid experții pe această temă contactați de publicația britanică The Guardian, citată de agenția News.ro. (I. N.)