Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Mersul pe jos previne bolile bătrâneţii
Potrivit unui studiu american, plimbările pe o distanţă de cel puţin şase mile (9,6 kilometri) pe săptămână ar putea fi singurul lucru pe care oamenii îl pot face pentru a preveni micşorarea creierului şi apariţia demenţei. Studiul realizat la Pittsburgh, pe un eşantion de circa 300 de persoane, a arătat că oamenii care merg cel puţin 9,6 kilometri pe săptămână se confruntă în mai mică măsură cu problema micşorării creierului, care apare la bătrâneţe, faţă de cei care merg mai puţin pe jos.
Boala Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demenţă, omoară încetul cu încetul celulele creierului, însă s-a demonstrat că activităţi precum mersul pe jos măresc volumul creierului. Cercetătorii au studiat 229 de voluntari care nu aveau demenţă şi care ţineau evidenţa plimbărilor pe care le făceau. După nouă ani, cercetătorii le-au scanat creierele, pentru a vedea ce volum aveau, şi după încă patru ani i-au testat să vadă dacă au afecţiuni cognitive sau demenţă. Astfel, ei au descoperit că cei care mergeau, în medie, de la 9,6 la 14,5 kilometri pe săptămână reduceau la jumătate riscul de a avea probleme cu memoria. Autorii studiului susţin că este nevoie de mai multe cercetări cu privire la efectele exerciţiilor fizice asupra demenţei, dar, în absenţa vreunui tratament eficient pentru Alzheimer, mersul pe jos ar putea fi singurul lucru pe care oamenii îl pot face şi care i-ar putea ajuta pe termen lung. În prezent, nici un medicament nu poate stopa dezvoltarea Alzheimerului, care afectează peste 26 milioane de oameni în întreaga lume.