Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Mese calde și echipament adecvat în zilele geroase
Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat o serie de recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), emise în această perioadă cu zile de ger extrem. Specialiștii OMS atrag atenţia că, pentru a preveni problemele cauzate de temperaturile foarte scăzute, ar trebui luate măsuri legate de alimentație și de protecția corpului.
Potrivit comunicatului transmis de MS, în special bolnavii cu afecțiuni cronice trebuie să solicite sfatul medicilor de familie cu privire la riscurile specifice şi dozele adecvate de medicamente. De o mare importață este să purtăm îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece, care să acopere bine extremitățile (mâinile, picioarele), dar şi capul.
De asemenea, medicii recomandă consumul de mese calde, asigurarea unui aport de lichide adecvat, deoarece vântul și frigul sunt factori care cauzează deshidratarea organismului. Însă, atenție, băuturile foarte reci trebuie consumate cu prudență și trebuie evitat consumul de alcool şi tutun, pentru că sporesc probabilitatea apariţiei unor reacţii adverse la frig. Nu în ultimul rând, trebuie evitat statul în picioare, nemişcat, pentru o perioadă lungă de timp, în frig.
„Instalarea amorţelii în degetele de la mâini şi picioare indică un risc crescut de leziuni din cauza frigului, iar paloarea feţei sau apărută în alte zone este un semn de vătămare şi se impune protejarea pielii împotriva răcirii în continuare”, se mai precizează în comunicatul remis de MS.
Expunerea la frig extrem poate provoca afecțiuni respiratorii (astm bronşic, boli pulmonare obstructive cronice, infecţii), cardiovasculare (boli coronariene, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare), poate acționa asupra circulaţiei periferice (fenomenul Raynaud), musculo-scheletale (sindromul de tunel carpian, torticolis, tenosinovita, peritendinita), dermatologice (urticaria la rece, degerături, psoriazis, dermatită atopică), dar poate favoriza și instalarea hipotermiei. Printre simptomele cele mai întâlnite în astfel de situații se numără secreţiile nazale, respiraţia dificilă, respiraţia şuierătoare.
În cazul bolilor cardiovasculare apar durerea toracică și palpitaţiile. Atunci când este afectată circulaţia periferică, se înregistrează modificări de culoare a pielii degetelor şi picioarelor, durere, amorţeală, senzaţie de gâdilare.
„Mortalitatea totală în majoritatea populaţiilor este mai mare în timpul iernii decât în timpul verii. Cele mai frecvente cauze de deces sunt: boala coronariană, accidentele cerebrovasculare şi afecţiunile respiratorii”, se arată în comunicatul MS.
În ceea ce privește regulile de respectat în interiorul locuinței, în această perioadă, este bine de știut că temperatura optimă din zonele de living şi băi ar trebui să fie de 20 - 22°C, iar din alte încăperi ocupate de 18°C. Cei care utilizează combustibili solizi (cum ar fi cărbunii sau lemnele) pentru gătit şi pentru încălzire trebuie să se asigure că încăperile sunt aerisite în mod regulat, iar dacă sunt folosite radiatoarele și păturile electrice este indicată multă prudență în manipularea acestor obiecte.
În cazul locuinţelor care se află în zone expuse viscolului şi în pericol de a rămâne izolate este indicată realizarea de rezerve de alimente, apă şi medicamente, dar şi pregătirea pentru a gestiona situaţii precum întreruperile în furnizarea căldurii, electricităţii sau altor servicii.
Potrivit meteorologilor, vremea se va menține foarte rece pe parcursul acestui sfârșit de săptămână. Astăzi, temperaturile maxime se vor încadra între -10 şi 0 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -20 şi 0 grade, iar sâmbătă temperaturile maxime se vor încadra între -8 grade în estul şi sudul ţării şi 5- 6 grade în nord-vest.