Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Mierea și uleiul de rapiță au proprietăți curative impresionante
Rapița este o plantă din categoria oleaginoaselor, iar consumată sub diverse forme - ulei, miere, infuzii, decocturi - poate preveni și trata o serie de afecțiuni. Aceasta conține proteine, hidrați de carbon, substanțe minerale, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, celuloză, glucide, grăsimi, rezine, mucilagii, vitaminele A, B1, B2, C, niacină, betacaroten.
Compoziția semințelor de rapiță conferă uleiului din această plantă calități cicatrizante, dezinfectante, depurative, diuretice, emoliente, expectorante, vitaminizante și nutritive. De altfel, rapița se situează pe locul 5 în clasamentul producției de ulei comestibil, fiind în același timp și o excelentă plantă meliferă, care poate asigura producția a 50 kg de miere la fiecare hectar de cultură.
Proprietățile curative impresionante ale mierii de rapiță o recomandă în bolile ce afectează rinichii, dar și în cazul osteoporozei, deoarece uleiul de rapiță conține coenzima Q3, extrem de necesară pentru oase. Consumul regulat de miere de rapiță protejează ficatul, splina și pancreasul de diverse boli. Aceasta are o puternică acțiune antibacteriană și antiseptică, ajută la refacerea și menținerea elasticității pereților vasculari și la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge. S-a demonstrat puterea sa bactericidă față de numeroși germeni, între care streptococi, stafilococi, enterococi sau helicobacter pylori.
De asemenea, mierea de rapiță este adesea folosită în alimentația dietetică a copiilor, ca adjuvant în terapia cancerului, ca tratament al artrozelor reactive și în afecțiuni cardiace, reumatismale sau boli digestive. Totodată, dă rezultate bune în ameliorarea sau tratarea bronșitelor cronice, a afecțiunilor hepatice, insomniilor, afecțiunilor căilor respiratorii, senilitate.
Uleiul de rapiță este bogat în acizi grași mononesaturați, acid oleic, acid linoleic, acizi saturați, cei mai imporanți fiind omega 3 și omega 6, care sunt esențiali pentru organism. Acest ulei are calități excepționale în tratarea bolilor tubului digestiv, la drenarea ficatului, la eliminarea constipației și a paraziților intestinali.
Pentru uz extern, uleiul de rapiță se poate aplica sub formă de comprese cu infuzie de plantă sau felii de rădăcină proaspăt recoltată pentru vindecarea arsurilor mai ușoare, calmarea durerilor, dar și vindecarea abceselor, degerăturilor, furunculelor și rănilor.