Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Mimoza, un ajutor al sistemului imunitar
Arborele mimozei este cunoscut de mii de ani în medicina tradițională chineză pentru vindecarea multor afecțiuni, dar, în același timp, și în medicina latino-americană (America de Sud). Scoarța, frunzele și florile mimozei ajută în stări de anxietate, depresie, insomnie, tuse și este un stimulent excelent al sistemului imunitar. Scoarța intervine eficient în vindecarea arsurilor, erupțiilor cutanate și a rănilor.
În fitoterapie sunt utilizate atât scoarța, cât și florile, frunzele, păstăile de semințe și uleiurile. Coaja de mimoză este frecvent utilizată pentru vindecarea anxietății, stresului, depresiei, insomniei și ajută în perioade în care trecem prin schimbări de dispoziție. Este, de asemenea, un bun agent de curățare pentru răni și ajută la revitalizarea țesutului deteriorat, este un bun agent anestezic local şi un agent antiinflamator pentru întregul organism. Coaja de mimoză conține o mulțime de compuși care ucid celulele canceroase. Totodată, are și proprietatea de a opri sângerarea, fiind un bun agent de vindecare pe care îl puteți folosi în caz de tăieturi. Tamponarea cu puțină pulbere sau tinctură, care este plină de taninuri, oprește sângerarea și previne infecția. Coaja ucide și bacteriile de tip stafilococ și salmonella.
Scoarța de mimoză poate fi utilă și celor care încearcă să renunțe la fumat, întrucât consumul de ceai din scoarță, de trei sau patru ori pe zi, inhibă pofta de a fuma. Coaja de mimoză este, de asemenea, excelentă pentru îmbunătățirea aspectului pielii uscate, prin revitalizarea colagenului și a țesutului conjunctiv, de aceea este utilizată, sub formă de extract, în șampoane, produse cosmetice, săpunuri și loțiuni care conțin acid hialuronic și flavonoide pentru vindecarea pielii deteriorate.
Ceaiul din scoarță ajută în tratarea alergiilor și în mod special este recomandat celor care suferă de febra fânului. Cu o mulțime de taninuri, saponine și flavonoide, scoarța de mimoză poate întări sistemul imunitar al unei persoane și o poate menține sănătoasă.
Frunzele de mimoză pot fi transformate într-o infuzie ce poate fi folosită pentru a face gargară, ameliorând durerile de dinți, iritaţiile şi durerea mucoasei bucale. Florile, preparate sub formă de infuzie, au un efect bun în anxietate și depresie.
Doza pentru tincturi este de doi până la șase mililitri pe zi. Ca pulbere în capsule (400 mg capsula), trebuie luată de trei ori pe zi și obligatoriu după masă. Pentru a prepara ceai, folosiți 1/2 linguriță de scoarță proaspătă sau uscată, înmuiată într-o ceașcă de apă clocotită, timp de 15 minute; luați de trei sau patru ori pe zi. Atenție! Deși nu există efecte secundare în cazul consumului de preparate pe bază de mimoză, aceasta nu este, totuși, recomandată femeilor însărcinate, care alăptează sau copiilor mici.