Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Misterele acupuncturii
Este bine cunoscut faptul că dacă plasăm trei degete pe marginea externă a antebraţului, desupra pumnului, putem simţi pulsaţiile arterei radiale. Pentru acupunctorii chinezi, acest lucru are un rol foarte important, deoarece, presând progresiv această arteră, ei pot distinge 28 de forme diferite de puls, pe care le clasifică în funcţie de forţă, viteză, ritm şi formă. Aceste informaţii, coroborate cu un examen general şi cu inspecţia limbii, permit acupunctorului să pună un diagnostic pe baza căruia să deducă în ce zone trebuie să plaseze acele.
Acupunctura, acestă disciplină a medicinii chineze, încă mai păstrează un grad de mister. Ea se bazează pe ideea că organismul uman este parcurs de o duzină de meridiane, „căi“ pe care circulă energia numită „Qi“. Deocamdată nimeni nu a reuşit să evidenţieze aceste linii şi nici să explice mecanismul exact prin care acţionează acele ce se plasează pentru aproximativ 20 de minute în unul sau mai multe din cele 361 puncte de acupunctură descrise tradiţional. În acest univers de incertitudine, câteva echipe ştiinţifice au încercat să evidenţieze modificări fiziologice care s-ar putea lega de practica acupuncturii. Întrucât s-au putut identifica fonduri pentru susţinerea acestor cercetări, s-a trecut la măsurarea diametrului vaselor şi vitezei de curgere a sângelui măsurate cu un aparat modern numit echo-doppler. Autorii francezi au folosit un aparat extrem de sofisticat (angiometru de înaltă rezoluţie) care poate măsura variaţiile diametrului arterei radiale cu o precizie de un micrometru (a un miliona parte dintr-un metru). Cu acest aparat, cercetătorii au fost capabili să arate că dacă acele sunt plasate în locurile cunoscute, la bolnavi, se înregistrează o lărgire a arterei radiale de 7%. Interesant este faptul că, atunci când a fost făcut la oamenii sănătoşi, acest studiu nu a arătat nici o modificare. Pentru a explica acesta, s-a emis ideea că dilatarea arterei în primul studiu era datorată expunerii prealabile la acupunctură. Refăcând studiul pe bolnavi cu migrene, s-a constatat din nou dilatarea semnificativă a arterei radiale, concomitent cu scăderea intensităţii durerii migrenoase. Cercetările continuă în profunzime deoarece se consideră că în timpul acupuncturii, unele celule cum sunt fibroblastele şi neuronii pot emite semnale care sunt la originea secreţiei de endorfine (morfine endogene) şi a altor neuromediatori, ceea ce ar putea explica dilatarea arterelor şi calmarea durerii.