Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Mit sau adevăr despre rolul suplimentelor alimentare?
Mulți suntem tentați, mai ales în sezonul rece, să luăm vitamine sau diverse suplimente alimentare, convinși că astfel ne-am putea crește imunitatea pentru a ne apăra de răceală și gripă. Cât este adevăr și cât este mit în privința capacității acestor suplimente de a preveni infecțiile virale ne spun specialiştii.
Potrivit doctorului Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, nu există medicamente miraculoase, ci doar medicamente care ajută. Nu spune nimeni că, la un moment dat, un medicament nu este util, dar sistemul imunitar se întărește în funcție de stilul de viață al fiecăruia, în nici un caz nu putem combate efectele consumului de fast- food cu vitamine, de exemplu, afirmă medicul, care subliniază că acestea nu previn infecțiile virale. Dacă vrem să luăm suplimente și vitamine, trebuie să discutăm înainte cu medicul. Rolul vitaminelor și al suplimentelor alimentare este de a menține un echilibru în organism, nu pentru a preveni o infecție virală, cu un virus, cum este virusul gripal. Este evident și logic că nu de acolo se rezolvă.
„Vitaminele și suplimentele alimentare pot reprezenta, într-adevăr, o modalitate de a echilibra sistemul imunitar, la un moment dat. Numai că, pe lângă aceste vitamine și suplimente, există o grămadă de alți factori care ajung să determine un echilibru: aici mă refer la stilul de viață, la stilul alimentar, la mișcare, la faptul că ne învățăm copiii să meargă la sport încă de mici, că păstrăm un mod corect de viață”, a explicat doctorul Adrian Marinescu într-un interviu pentru o publicaţie de ştiri online. (I. M.)