Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Mobilizare fără precedent pentru descoperirea unui vaccin anticoronavirus
Cercetători din întreaga lume au început o adevărată cursă contra cronometru pentru descoperirea unui vaccin împotriva coronavirusului din China, având în vedere răspândirea lui rapidă în întreaga lume. Cele mai optimiste scenarii indică vara acestui an ca termen posibil, altele nu văd însă posibil acest lucru mai devreme de anul viitor.
În cazul sindromului respirator acut sever SARS, care a speriat lumea cu aproape două decenii în urmă, dezvoltarea unui vaccin a durat 20 de luni. Testat cu succes pe macaci, vaccinul împotriva SARS nu a mai fost testat pe oameni, deoarece epidemia s-a stins de la sine.
Acum, în plină expansiune a infecțiilor cu coronavirus, un prim vaccin experimental a fost produs de o companie farmaceutică americană. Potrivit publicației Time, testarea pe oameni ar putea începe în luna aprilie, dar parcurgerea tuturor procedurilor de aprobare ar putea să dureze cel puțin un an. Într-un stadiu similar au ajuns și cercetătorii din Israel, care au constatat o similaritate între mecanismul de infecție al coronavirusului din China cu cel al virusului bronșitei infecțioase, care afectează păsările domestice.
O altă echipă de cercetători americani a demarat testele pe un pacient voluntar, cu un medicament creat inițial pentru tratarea infecției cu Ebola. Medicamentul respectiv s-a dovedit eficient împotriva virusului care provoacă sindromul respirator acut sever (SARS) și a celui care provoacă sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) - similare genetic cu COVID-2019.
China a anunțat, la rândul său, că ar putea începe în luna aprilie testarea unui vaccin pe oameni. Nici Europa nu a rămas în urmă la acest capitol. Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris sunt primii din Europa care au reușit complet secvențierea genetică a coronavirusului originar din Wuhan.