Una dintre problemele cu care se pot confrunta viitoarele mame este diabetul gestațional, care dispare în mod normal după nașterea copilului, dar crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe
Mpox, o nouă provocare sanitară?
S-a vorbit în ultima perioadă despre răspândirea unei noi tulpini a virusului monkeypox (mpox) care provoacă variola maimuței. În ce măsură trebuie să ne îngrijoreze confirmarea primului caz de infectare cu noua tulpină în afara continentului african, mai exact în Suedia? Specialiştii oferă explicaţii.
Deși într-o primă etapă experții Organizației Mondiale a Sănătății au considerat necesar să declare epidemia de mpox din țările africane o urgență de sănătate publică de interes internațional, directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a subliniat că nu se pune problema de apariție a unei noi pandemii, de variola maimuței, deoarece autoritățile știu cum să-i țină sub control răspândirea.
Este o boală care trebuie luată în calcul de lumea medicală, iar prevenția este foarte importantă, mai ales că noua tulpină poate să pună probleme. Însă, specialiştii susţin că nu e cazul să ne gândim la o nouă pandemie, insistând pe necesitatea de a manifesta prudență. Toate aceste alerte vin în ideea de a rezolva lucrurile înainte de a fi mai rău, consideră și un cunoscut specialist român în domeniu, medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Invitat de mai multe posturi de televiziune să vorbească pe această temă, doctorul Marinescu a reamintit că și în anii trecuți au existat cazuri izolate de infecţie cu acest virus în Europa, chiar și în România.
Transmiterea virusului mpox se produce prin contact direct şi prelungit cu o persoană infectată sau cu un animal infectat. Deși cele mai multe cazuri sunt forme ușoare, îngrijorările sunt legate de faptul că boala poate să şi ucidă. În majoritatea cazurilor, simptomele se remit spontan în câteva săptămâni, dar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau la copii pot să apară complicații severe, cum ar fi infecții secundare, pneumonie sau encefalită. Rata de mortalitate este scăzută și variază în funcție de tulpina virală și de rapiditatea administrării tratamentului, precizează la rândul lor experții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara pe contul oficial de facebook al acestei unități sanitare. (I. N.)