Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Mugurii de plop, un excelent remediu în bolile renale
Acţiunile specifice ale mugurilor de plop au fost valorificate încă din vremurile îndepărtate, datorită unor virtuţi terapeutice deosebite. Sunt folosiţi cu succes în fitoterapia multor afecţiuni, dar mai ales a celor renale şi reumatismale.
În afecţiunile respiratorii, mugurii de plop au efecte benefice în bronşite acute şi cronice, astm bronşic, tuse de diferite etiologii, traheită, laringită, dureri de gât, gripă, guturai, hemoragii pulmonare şi tuberculoză. Se recomandă tinctura din muguri (câte 50-100 picături pe o bucată de pâine, de patru ori pe zi sau patru linguriţe de tinctură combinate cu patru linguri de miere, luând câte o linguriţă din oră în oră). Tratamentul are efecte de expectorant şi fluidizant al secreţiilor bronşice, antiviral, antiseptic şi stimulent imunitar.
În bolile renale acţionează efectiv în eliminarea excesului de uree şi acid uric (la bolnavii de gută sau cu insuficienţă renală), în combaterea inflamaţiilor şi infecţiilor căilor urinare, cistite, pielocistite, uretrite, nefrite şi litiază urică. Se recomandă tinctura de muguri (60 de picături dizolvate în miere, de patru-cinci ori pe zi), cu efecte de eliminare a infecţiei, reducerea senzaţiei de arsură sau usturime la urinare şi pentru favorizarea cicatrizării ţesuturilor lezate şi inflamate. La tratament se adaugă ceaiuri diuretice (tei, soc, măghiran) sau tinctură de ienupăr diluată în apă (o linguriţă la jumătate de pahar cu apă) pentru stimularea diurezei, efectul fiind constatat după maximum 48 de ore.
În reumatism, spondiloză anchilozantă şi sciatică, tinctura prezintă acţiune sedativă (în dureri), şi antiinflamatoare (în artroze). Se utilizează câte 50 picături de patru ori pe zi, pe stomacul gol, într-o cură de două-trei luni.
În afecţiunile digestive, tratamentele cu muguri sunt eficiente în ulcerul gastric, diaree, colite de fermentaţie şi de putrefacţie, helmintiază (infestare cu Giardia) şi anorexie (lipsa poftei de mâncare).
În bolile sistemului nervos, tinctura (câte 50 picături de trei-patru ori pe zi) acţionează în dureri de cap, accese de febră şi stări de astenie fizică şi psihică.
În tratarea afecţiunilor dermatice s-au constatat cele mai diversificate efecte, mai ales în leziunile cutanate, răni dureroase, ulceraţii atone, ulcere varicoase, arsuri, degerături, acnee, herpes, bube dulci, eczeme, micoze, foliculită, hemoroizi, fisuri anale şi cancer de piele. Se aplică comprese cu tinctură de muguri care favorizează cicatrizarea şi vindecarea rapidă. După comprese se lasă zona în aer liber pentru a se zvânta iar apoi se aplică un unguent din muguri pentru refacerea tegumentelor.
Tratamentele sunt recomandate şi în candidoze bucale şi vulvo-vaginale, în febre eruptive, crampe şi dureri musculare (la sportivi), tuberculoză cutanată şi crăpături de piele (buze, sfârcuri mamare, mâini şi călcâie).
Reţete de preparare a produselor:
- infuzie dintr-o linguriţă muguri uscaţi la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi, având efecte expectorante (în astmul bronşic), diuretice, antiseptice (în inflamaţiile căilor urinare) şi calmante (în tratamentul cancerului);
- tinctură din 25 grame muguri zdrobiţi care se macerează timp de 10 zile în 100 ml alcool 900; se iau câte 15 picături diluate în 50 ml apă, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de mese, contra bolilor respiratorii cu expectoraţii abundente, în afecţiunile vezicii urinare şi în hemoragiile interne.
- sirop din 10 ml tinctură din muguri de plop, 20 ml tinctură de roiniţă şi 200 ml sirop din fructe; se consumă câte o lingură de 4-5 ori pe zi în terapia bronşitei cronice.
- infuzie concentrată din 200 grame muguri la 5 litri apă în clocot; se strecoară şi se toarnă în apa din cadă la temperatura de 37oC pentru a face băi generale zilnice, în cure de trei săptămâni, cu rol în vindecarea rănilor provenite din arsuri sau se fac băi de şezut contra hemoroizilor şi a fisurilor anale. Se mai foloseşte în comprese, cataplasme, gargare (în candidoze locale şi faringiene);
- tinctură din 20 g muguri zdrobiţi, maceraţi timp de 8 zile în 100 ml alcool 700 pentru cataplasme sau frecţii antireumatice şi în dureri articulare sau musculare (artroze, nevralgii, miozite, contuzii, luxaţii, scrântituri).