Medicii elveţieni îşi extind gama prescripţiilor pentru pacienţii care suferă de afecţiuni psihice sau boli cronice, îndemnându-i să facă plimbări în parcuri şi să viziteze galerii de artă şi muzee,
Ne putem îmbolnăvi de gripă de mai multe ori?
Din perspectivă epidemiologică, iarna aceasta este marcată de coabitarea mai multor tulpini ale virusului gripal - situație care, cel puțin în teorie, nu exclude posibilitatea de a ne îmbolnăvi de gripă de mai multe ori. Practic, însă, acest lucru se întâmplă destul de rar, scrie cotidianul belgian Le Soir, care citează specialişti.
Anticorpii pe care organismul îi dezvoltă în cazul unei infecții gripale cu o anumită tulpină a virusului nu ne protejează și împotriva altor infecții viitoare cu alte tulpini. Cei mai expuși sunt copiii a căror imunitate nu este încă suficient dezvoltată, explică dr. William Schaffner, specialist în maladii infecțioase, de la centrul medical al universității Vanderbilt din statul american Tennessee.
O persoană infectată cu o anumită tulpină a virusului gripal se poate infecta ulterior și cu o altă tulpină care circulă în acest sezon și pentru care nu a dezvoltat imunitate. Organismul dezvoltă anticorpi care vor acționa în viitor doar împotriva variantelor gripale cu care a fost infectat, nu și împotriva unor variante noi care apar. Acest lucru explică de ce nu este exclusă nici posibilitatea de a face gripă chiar și persoanele vaccinate antigripal, dacă într-un anumit sezon apar tulpini noi ale virusului.
Pe de altă parte, pe lângă virusul gripal, ne confruntăm în acest sezon rece și cu alți viruși care provoacă infecții respiratorii precum COVID, infecția cu virusul respirator sincițial sau cea provocată de metapneumovirus. Pentru că și acești viruși provoacă simptome similare cu ale gripei, persoanele care au trecut deja printr-o infecție gripală și au astfel de simptome pot avea impresia că s-ar fi îmbolnăvit din nou de gripă. (I. N.)