Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Nervii spinali pot fi regeneraţi
Prin manipularea unei enzime care este implicată în procesul de creştere celulară, cercetătorii de la Harvard Medical School şi de la University of California - Irvine (UCI) din Statele Unite ale Americii au reuşit să regenereze, într-un experiment de laborator, nervii spinali.
Funcţionarea nervilor spinali, care controlează mişcările voluntare, este stopată, de regulă, în urma unor accidente suferite în zona coloanei vertebrale. Potrivit experţilor britanici, următoarea provocare va consta în găsirea unor modalităţi eficiente pentru a transforma aceste descoperiri medicale într-un tratament ce poate fi aplicat pe pacienţi umani. Capacitatea organismului mamiferelor de a produce noi celule nervoase este prezentă la naştere, însă ea scade rapid odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru înseamnă că, în cazul unui traumatism vertebral, celulele din componenţa nervilor spinali, denumite axoni, nu se mai pot regenera. În acest studiu, cercetătorii americani au analizat mecanismul care stimulează creşterea unor noi celule nervoase în cazul mamiferelor tinere. Ei au reuşit acest lucru prin blocarea genei PTEN, care, în mod normal, stopează procesul de creştere a unor celule nervoase noi. Cercetătorii au anunţat cu această ocazie că au obţinut "o regenerare substanţială" a nervilor spinali pe animalele testate, adăugând că vor concepe în curând o serie de teste pentru a verifica dacă măduva spinării astfel regenerată şi-a reluat toate funcţiile, graţie metodei lor.