Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Nevoie acută de sânge la Spitalul Militar din București
Conducerea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” face un apel pentru donarea de sânge, în condițiile în care stocurile unității medicale au fost epuizate, iar viețile pacienților depind de sângele primit de la donatori. Persoanele care doresc să doneze sânge se pot prezenta, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 - 12.00, la Centrul de hematologie transfuzională al Ministerului Apărării Naţionale, aflat în incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Pentru a putea dona sânge, fiecare doritor trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, să aibă o greutate de peste 50 kg, puls regulat, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine.
De asemenea, nu poate dona sânge o persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte, cancer. Donarea de sânge constă în recoltarea unei cantităţi de 450 ml, într-un interval de 8-10 minute.