Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Nitriții din carnea procesată, factor de risc pentru cancer

Nitriții din carnea procesată, factor de risc pentru cancer

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 20 Iul, 2022

Un studiu realizat de Agenţia Naţională pentru Securitatea Sanitară a Alimentaţiei (ANSES) din Franţa confirmă „existenţa unei asocieri între riscul de cancer colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi”, în special prin intermediul cărnii procesate. Producătorii de mezeluri recurg la nitraţi pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor şi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce cauzează în special botulismul. ANSES recomandă limitarea consumului de mezeluri la 150 de grame pe săptămână şi adoptarea unei diete diversificate, cu cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

Reprezentanții agenției consideră că este important să se definească mai bine doza zilnică admisă de nitraţi şi nitriţi, pentru că există o legătură între consumul de carne procesată şi riscul de cancer, chiar dacă dozele maxime recomandate (150 de grame de mezeluri pe săptămână în Franţa) sunt respectate (de 99% din populaţie).

Concentraţia de nitraţi, prezenţi în mod natural în sol, poate creşte ca urmare a activităţilor agricole (îngrăşăminte, efluenţi din crescătorii etc.). Aceştia se găsesc în plantele consumate şi în apa băută. Odată ajunşi în gură, sub efectul enzimelor bacteriene, nitraţii ingeraţi se transformă în nitriţi. Când sunt prezenţi în exces, pot să genereze formarea de „compuşi nitrozaţi” cu efect cancerigen.

Citeşte mai multe despre:   cancer