Pelteaua de gutui este un aliment care se obține din resturile ce cad de la prepararea dulceții sau compotului de gutui, și anume coaja, sâmburii și chiar cotoarele, dacă acestea nu conțin viermi. Pelteaua este
Noi ipoteze privind imunitatea post-COVID-19
Cât durează imunitatea dobândită de cei care au trecut prin infecția cu noul coronavirus? Este o întrebare la care cercetătorii din întreaga lume caută încă răspunsul. Unul dintre cele mai recente studii, realizat în cadrul Spitalului San Raffaele din Milano, în colaborare cu experții de la Institutul Superior de Sănătate din Italia, arată că anticorpii neutralizanți post-COVID-19 rezistă în organism cel puțin 8 luni. În plus, pacienții care dezvoltă acești anticorpi în primele 15 zile de la infectare au un risc mai mic de a face o formă gravă a bolii.
Persoanele care s-au vindecat de COVID-19 sunt ferite, o perioadă, de o eventuală reinfectare, deoarece sistemul lor imunitar a produs anticorpii necesari, dar după un timp acești anticorpi încep să dispară. Totuși, se menține un anumit nivel de protecție prin prezența limfocitelor T, care funcționează ca niște celule de memorie și, astfel, au un rol suplimentar de protecție împotriva unei noi infectări.
Concluziile experților italieni ar putea aduce o nouă abordare în gestionarea clinică a infecției cu noul coronavirus, astfel încât pacienții care nu dezvoltă anticorpi în prima săptămână să fie identificați și tratați din timp pentru a nu ajunge la forme mai grave ale bolii.
Aceiaşi cercetători italieni au analizat și modul de reacție a anticorpilor dobândiți după infecții anterioare cu coronavirusuri sezoniere, care declanșează răceli obișnuite. S-a constatat că acești anticorpi pre-existenți recunosc parțial noul coronavirus și se reactivează, chiar dacă nu sunt eficienți în neutralizarea lui. Vestea bună este că reactivarea acestor anticorpi nu împiedică în nici un fel dezvoltarea de anticorpi specifici împotriva SARS-CoV-2, așa cum se credea până acum. (I. M.)