Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Noi medicamente oncologice
12 medicamente oncologice vor fi aprobate de Guvern luna următoare, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS). „În forma actuală, care va intra cât de curând în şedinţa de Guvern (HG nr.720), vor fi aprobate nu trei medicamente oncologice, cum era în forma din martie, ci 12 medicamente oncologice, tocmai pentru a oferi acces pacienţilor la medicaţie. În momentul de faţă, HG nu face altceva decât să le introducă în schemele de compensare sau de acordare gratuită pe diverse patologii, fiecare pe condiţiile sale. Medicamentele există pe piaţă, nu asta este problema, că ele ar lipsi, ci faptul că nu sunt compensate, unele dintre ele costă mai mult sau mai puţin”, a precizat Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al MS. Potrivit lui Colintineanu, la data de 23 februarie, ministerul a primit de la Agenţia Naţională a Medicamentului o cerere de modificare a hotărârii de Guvern în cauză - 10 produse să fie incluse în noua formă a HG nr. 720, ca acestea să intre în compensare, respectiv gratuitate. „Pe data de 24 martie, prima formă a HG modificat a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în transparenţă, după care, începând din data de 3 iunie, a plecat pe circuitul de avizare în prima sa formă. De la momentul acela până în momentul de ieri, în forma HG 720 modificată, au mai fost introduse, doar pe partea oncologică, încă nouă medicamente şi molecule vitale pentru tratamentul acestor afecţiuni, pe lângă alte medicamente”, a mai spus purtătorul de cuvânt, citat de Agerpres.
El a adăugat că, după publicarea HG în Monitorul Oficial, vor fi elaborate ghidurile de tratament şi introducere SIUI. Cât priveşte reducerea perioadei de aprobare a medicamentelor care intră pe lista de compensate, Colintineanu a afirmat că, în acest moment, atât la MS, cât şi la Guvern, există procese lansate pentru optimizarea acestor paşi. Alianța Pacienților Cronici din România a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, situaţia unui pacient cronic, care a decedat „în contextul problemelor birocratice şi al nenumăratelor disfuncţii ale sistemului de sănătate”. Pacientul avea leucemie mieloidă cronică. El a intentat acţiune în justiţie pentru a obţine medicamentul vital de care avea nevoie, dar, din păcate, a fost prea târziu şi la data de 14 iulie a decedat.