Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Nopțile nedormite cresc riscul de Alzheimer
Se știe că înaintarea în vârstă reprezintă cel mai important factor de risc pentru apariția bolii Alzheimer, o afecțiune neurodegenerativă cu consecințe grave asupra memoriei și comportamentului. Alte cauze favorizante sunt o serie de boli cardiovasculare, diabetul, moștenirea genetică, fumatul, consumul de alcool, sindromul Down sau traumatismele cerebrale.
Două studii recente, realizate independent de cercetători americani, au evidențiat și o legătură între modul de viață și riscul de apariție a acestei boli, care este cea mai frecventă formă de demență, la nivel mondial. Nopțile nedormite cresc riscul de Alzheimer, în schimb, consumul a trei cești de ceai pe zi scade acest risc.
Potrivit unui studiu publicat în luna ianuarie în Jurnalul Academiei Americane de Neurologie, efectul în organism al unei nopți de nesomn este acumularea așa-numitei proteine TAU în creier, care produce dereglări grave ale activității cerebrale, chiar și în cazul tinerilor. În mod normal, creierul blochează această proteină responsabilă pentru apariția bolii Alzheimer. După o noapte de nesomn, subiecții studiului, tineri cu o medie de vârstă de 22 de ani, au înregistrat o creștere de 17% a nivelului de proteină TAU, comparativ cu o creștere medie de 2% înregistrată după o noapte de somn odihnitor.
Așadar, respectarea programului de somn scade riscul de apariție a bolii. Dar și obiceiul de a bea ceai este foarte bun pentru sănătatea creierului.
Potrivit unui alt studiu publicat de cotidianul britanic „The Telegraph”, vârstnicii care beau trei cești de ceai pe zi au riscuri mai mici, cu 33-48%, de a dezvolta boala Alzheimer, față de cei care nu beau ceai. Studiul confirmă, de altfel, existența unei legături între sănătatea sistemului nervos central și consumul de alimente bogate în flavonoli – o categorie de antioxidanți prezenți în pigmentul fructelor și legumelor, dar și în ceai.