Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Nou-născuţii vor fi testaţi auditiv în maternitate
Începând de anul viitor, toţi copiii născuţi în România, în spitalele din sistemul public, vor fi testaţi auditiv încă din maternitate. Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat, marţi, primul registru electronic naţional de screening auditiv pentru nou-născuţi, ce va funcţiona în cadrul unui program-pilot în care sunt incluse maternităţile Polizu, Filantropia şi Pantelimon. De la anul, programul va fi extins la toate centrele din ţară.
Ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, începând de anul viitor, toţi copiii născuţi în România, în spitalele din sistemul public, vor fi testaţi auditiv încă din maternitate, prin extinderea programului de screening auditiv la nivel naţional. „Fiecare persoană testată auditiv va fi inclusă într-un registru electronic naţional de screening auditiv, astfel încât, de acum încolo, să avem o evidenţă foarte clară a persoanelor hipoacuzice. Suntem bucuroşi să anunţăm că lansăm acest registru electronic naţional de screening chiar astăzi, realizat cu sprijinul GovITHub. Registrul funcţionează în cadrul unui program-pilot, în care am inclus trei maternităţi: Polizu, Filantropia şi Pantelimon. În cursul anului viitor, conţinutul acestui registru va fi extins cu datele noi strânse de la toate centrele din ţară, unde vom avea cele 335 de aparate de screening audio. Rezultatul va fi că, în aproximativ un an, acest registru va deveni funcţional. Noi vom putea şti, în sfârşit, câte persoane cu hipoacuzie avem în România”, a declarat Vlad Voiculescu.
Acesta a anunţat că s-a început deja procedura de licitaţie pentru achiziţia celor 335 de aparate de screening auditiv. „În momentul în care părintele va pleca acasă din maternitate cu nou-născutul va şti cu exactitate dacă acesta are sau nu probleme de auz. Ministerul Sănătăţii a început deja procedura de licitaţie pentru achiziţia celor 335 de aparate de screening auditiv. Aparatele vor ajunge în toate locurile-cheie unde pot fi testaţi copiii hipoacuzici. Adică în toate maternităţile din România, în spitalele cu secţii de pediatrie cu paturi, de terapie intensivă, precum şi în toate centrele de diagnostic ORL. În plus vom avea o procedură de testare standardizată. Am elaborat un protocol unic de testare auditivă a nou-născutului, ce va fi adoptat prin ordin de ministru. Protocolul ne arată foarte clar paşii, direcţiile şi traseul pacientului hipoacuzic de la depistare şi până la diagnosticare”, a explicat ministrul. Potrivit acestuia, suma necesară estimată pentru achiziţionarea aparatelor de screening auditiv este cuprinsă între 6,5 şi 8,6 milioane de lei. Voiculescu a menţionat că 90% din sumă va fi suportată de minister şi 10% de unităţile medicale. Ofertele pentru licitaţie pot fi depuse până pe 12 ianuarie 2017, a declarat Oana Geambaşu, consilier în Ministerul Sănătăţii, în opinia căreia contractele ar putea fi încheiate chiar la începutul anului viitor.
Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Educației, în colaborare cu Societățile Române de ORL şi de Audiologie şi Patologia Comunicării, intenţionează să reînfiinţeze învăţământul superior în domeniul audiologiei. „Este în mod evident necesar să avem audiologi profesionişti, fiindcă, în acest moment, în România nu există şcoli de specialitate. Acesta este motivul pentru care persoanele cu deficienţă de auz sunt asistate de personal nespecializat”, a precizat Voiculescu.
Conform datelor oficiale, în România, din 200.000 de copii născuţi, anual, aproximativ 600 au probleme de auz.