Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Nu vă tratați singuri de COVID-19!
Există pacienţi cu COVID-19 care aleg să se trateze singuri, folosind concentratoare de oxigen sau spray-uri cu oxigen pentru alpinişti procurate din comerţ. Acest lucru este însă o adevărată capcană, unii dintre ei ajungând direct la terapie intensivă. De la un astfel de „tratament”, plămânul se poate strânge ca o smochină, avertizează mai mulți medici contactați de agenția de presă News.ro.
Monitorizarea saturației de oxigen din sânge este importantă în caz de infecție cu noul coronavirus, nivelul scăzut fiind un semnal de alarmă important în cazul acestei infecții. Însă, evaluarea stării de sănătate trebuie făcută în spital, iar aceste concentratoare se pot folosi numai după externare, când pacientul care a avut COVID-19 rămâne cu insuficiență respiratorie în formă prelungită, atrage atenția medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București.
Folosind aceste concentratoare și spray-uri acasă, este întârziată spitalizarea, iar riscul ca plămânii afectați de COVID-19 să se strângă ca o smochină este foarte mare. Plămânii pierd aerul, alveolele pulmonare se lipesc, iar respirația este astfel împiedicată, explică medicii. Administrarea de oxigen la timp este esenţială în boala COVID-19, dar pentru a desface alveolele lipite ale plămânului este nevoie de presiuni pozitive, deci mai mult decât poate asigura un spray sau un concentrator pentru alpiniști. Este o operațiune care trebuie făcută în spital, cu concentratoare speciale, de uz medical, cu cort sau cu mască aplicată foarte etanş, a explicat șeful secției ATI de la Spitalul Colțea, medicul Letiția Coriu. (I. M.)