Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Nucile de macadamia, cea mai sănătoasă specie de nuci

Nucile de macadamia, cea mai sănătoasă specie de nuci

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 03 Septembrie 2020

Arbuștii de macadamia sunt originari din Australia, apoi au fost cultivați în scop comercial în Hawaii, Africa de Sud și America Centrală. Aceștia rodesc după cinci ani de la plantare, iar după zece ani se poate obține o pro­ducție optimă. Nucile de macadamia au fost considerate, o bună perioadă, fructe uscate de lux, cu prețuri mari, însă, odată cu extinderea cultivării arbuștilor de macadamia s-a ajuns la o satisfacere mai bună a pieței și, implicit, la scăderea prețurilor. 

Nucile de macadamia sunt considerate cea mai sănătoasă specie de nuci din lume, deoarece au cel mai mare conținut de grăsimi mononesaturate. Conțin 22% acid palmitoleic omega-7 și sunt o sursă importantă de proteine, calciu, potasiu, fosfor, seleniu, magneziu, potasiu, cupru, zinc, mangan, fier, vitaminele B1, B3, B6, B12, acid pantotenic, vitamina A, vitamina D (D2+D3), fibre etc. 

Consumul nucilor de macadamia ajută la păstrarea unei memorii bune și a sănătății creierului, sprijină digestia, ajută în procesul de mineralizare a oaselor, formează masă musculară, sprijină procesul de slăbit, distruge radicalii liberi, susține sănătatea inimii etc. 

Nucile de macadamia au și pro­prietăți tonice, astfel că accelerează procesul de refacere a corpului după epuizare, oboseală mentală, întăresc apărarea organismului și capacitatea de a rezista la infecții și invazii parazitare, previn diabetul, ajută la scăderea tensiunii arteriale, încetinesc procesele asociate cu îmbătrânirea organismului. Nucile de macadamia sunt contraindicate persoanelor predispuse la dezvoltarea alergiilor.

Brioșe cu banane și nuci de macadamia

Ingrediente: 150 g făină albă, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, un praf de sare, un sfert de linguriță nucșoară, 200 g piure de banane, 50 g zahăr brun, 50 g unt, 2 ouă, 75 ml lapte integral, 100 g nuci macadamia coapte și mărunțite. 

Preparare: Se amestecă făina, bicarbonatul, sarea și nucșoara, apoi se combină piureul de banane cu zahărul, untul, laptele și ouăle; se adaugă ingredientele uscate, apoi se adaugă cantitatea de nuci și se frământă bine. Într-o tavă de cuptor se pun formele pentru bri­oșe, se tapetează fiecare formă cu hârtie de copt, apoi se împarte aluatul în mod egal, se pune deasupra restul de nuci macadamia și se dau la cuptor la foc mediu pentru 25 de minute, până devin aurii.

Salată de dovlecei cu nuci de macadamia

Ingrediente: 1 linguriță coajă de lămâie, 3 linguri de suc proaspăt de lămâie, 3 linguri de ulei de măs­line, 1 lingură de miere, 1 lingură de sos de soia, sare după gust, 1 lingură muștar Dijon, 400 g dovlecei tăiați felii subțiri, 3 linguri semințe de dovleac coapte, 30 g parmezan ras, un vârf de cuțit de piper negru, 50 g nuci de macadamia coapte și mărunțite. 

Preparare: Se sotează dovleceii pentru câteva minute în uleiul de măsline, după care se lasă la răcit. Într-un bol se amestecă coaja de lămâie, sucul, muștarul, mierea, sosul de soia, sarea, piperul, semin­țele de dovleac, parmezanul, nucile de macadamia, după care se adaugă dovleceii, se amestecă și se poate servi.