Experții Asociației Americane pentru AVC, o divizie a Asociației Americane a Inimii, au actualizat recent Ghidul pentru prevenirea primară a accidentelor vasculare cerebrale cu o serie nouă de recomandări. Ei
Nucile de macadamia, cea mai sănătoasă specie de nuci
Arbuștii de macadamia sunt originari din Australia, apoi au fost cultivați în scop comercial în Hawaii, Africa de Sud și America Centrală. Aceștia rodesc după cinci ani de la plantare, iar după zece ani se poate obține o producție optimă. Nucile de macadamia au fost considerate, o bună perioadă, fructe uscate de lux, cu prețuri mari, însă, odată cu extinderea cultivării arbuștilor de macadamia s-a ajuns la o satisfacere mai bună a pieței și, implicit, la scăderea prețurilor.
Nucile de macadamia sunt considerate cea mai sănătoasă specie de nuci din lume, deoarece au cel mai mare conținut de grăsimi mononesaturate. Conțin 22% acid palmitoleic omega-7 și sunt o sursă importantă de proteine, calciu, potasiu, fosfor, seleniu, magneziu, potasiu, cupru, zinc, mangan, fier, vitaminele B1, B3, B6, B12, acid pantotenic, vitamina A, vitamina D (D2+D3), fibre etc.
Consumul nucilor de macadamia ajută la păstrarea unei memorii bune și a sănătății creierului, sprijină digestia, ajută în procesul de mineralizare a oaselor, formează masă musculară, sprijină procesul de slăbit, distruge radicalii liberi, susține sănătatea inimii etc.
Nucile de macadamia au și proprietăți tonice, astfel că accelerează procesul de refacere a corpului după epuizare, oboseală mentală, întăresc apărarea organismului și capacitatea de a rezista la infecții și invazii parazitare, previn diabetul, ajută la scăderea tensiunii arteriale, încetinesc procesele asociate cu îmbătrânirea organismului. Nucile de macadamia sunt contraindicate persoanelor predispuse la dezvoltarea alergiilor.
Brioșe cu banane și nuci de macadamia
Ingrediente: 150 g făină albă, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, un praf de sare, un sfert de linguriță nucșoară, 200 g piure de banane, 50 g zahăr brun, 50 g unt, 2 ouă, 75 ml lapte integral, 100 g nuci macadamia coapte și mărunțite.
Preparare: Se amestecă făina, bicarbonatul, sarea și nucșoara, apoi se combină piureul de banane cu zahărul, untul, laptele și ouăle; se adaugă ingredientele uscate, apoi se adaugă cantitatea de nuci și se frământă bine. Într-o tavă de cuptor se pun formele pentru brioșe, se tapetează fiecare formă cu hârtie de copt, apoi se împarte aluatul în mod egal, se pune deasupra restul de nuci macadamia și se dau la cuptor la foc mediu pentru 25 de minute, până devin aurii.
Salată de dovlecei cu nuci de macadamia
Ingrediente: 1 linguriță coajă de lămâie, 3 linguri de suc proaspăt de lămâie, 3 linguri de ulei de măsline, 1 lingură de miere, 1 lingură de sos de soia, sare după gust, 1 lingură muștar Dijon, 400 g dovlecei tăiați felii subțiri, 3 linguri semințe de dovleac coapte, 30 g parmezan ras, un vârf de cuțit de piper negru, 50 g nuci de macadamia coapte și mărunțite.
Preparare: Se sotează dovleceii pentru câteva minute în uleiul de măsline, după care se lasă la răcit. Într-un bol se amestecă coaja de lămâie, sucul, muștarul, mierea, sosul de soia, sarea, piperul, semințele de dovleac, parmezanul, nucile de macadamia, după care se adaugă dovleceii, se amestecă și se poate servi.