Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
O alternativă mai ieftină a implantului
Protezele dentare sunt lucrări protetice mobile care înlocuiesc dinţii şi ţesuturile adiacente acestora şi reprezintă metoda de tratament aleasă de către medicul dentist atunci când pacientul nu mai are nici un dinte pe câmpul protetic (proteza dentară totală) sau atunci când nu mai are molarii în părţile posterioare ale câmpului protetic ori dinţii prezenţi sunt mobili şi nu se poate realiza o lucrare fixă (proteza dentară parţială).
Proteza dentară, ca metodă de tratament, este folosită atât în scop cosmetic, fizionomic, cât şi funcţional. O proteză dentară mobilă de calitate nu impune restricţii majore, şi durata de viaţă a acesteia poate fi şi de 10 ani. Pentru mulţi dintre pacienţii cărora medicul dentist le propune această metodă de tratament, purtarea unei astfel de proteze are un puternic impact psihic emoţional şi fizic chiar. De aceea este foarte important ca aceşti pacienţi să ştie că purtarea unei proteze dentare după vârsta de 50-60 de ani este foarte normală şi, datorită materialelor folosite de tehnicienii de azi, este foarte asemănătoare cu dinţii naturali. În ţările occidentale, acolo unde datorită sistemului de sănătate şi de educaţie pacienţii sunt foarte bine informaţi, un adult din patru este purtător de proteză dentară şi o consideră o metodă foarte bună şi ieftină de înlocuire a dinţilor naturali. Ieftină pentru că alternativa protezei dentare ar fi folosirea de implanturi, al căror costuri depăşesc cu mult o proteză dentară. O alternativă la proteza dentară acrilică este proteza scheletată, dar câmpul protetic al pacientului căruia i se adresează trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Igiena protezei dentare se face la fel ca în cazul dinţilor naturali. Nenumărate complicaţii pot apărea atunci când nu se efectuează corect igiena înainte şi după aplicarea protezei în cavitatea orală. Astfel, proteza dentară se spală cu periuţa şi o pastă neabrazivă. După fiecare masă se poate lăsa pentru câteva minute într-un recipient în care se dizolvă o pastilă specială pentru dezinfectarea acesteia. Proteza dentară mobilă, totală sau parţială se poartă permanent atât ziua, cât şi pe timpul nopţii. Pacientul purtător de proteză va învăţa să-şi adapteze masticaţia la noua situaţie. Pentru a se acomoda mai uşor, este indicat: - să evite în primele luni consumarea legumelor crude; - să elimine complet alimentele lipicioase; - la incizarea alimentelor nu se folosesc incisivii (dinţii din faţă); - alimentele se taie cu cuţitul în bucăţi mici; - masticaţia se face pe ambele arcade, cu buzele închise. În unele cazuri, medicul dentist va recomanda folosirea unui adeziv special care se găseşte în farmacii sub diferite gusturi şi culori. După o perioadă (câteva luni sau chiar ani), proteza devine largă, oasele cavităţii orale (maxilarul şi mandibula) se resorb, de aceea este foarte important ca pacientul să se prezinte la cabinet, unde medicul va adapta proteza la noua situaţie. Totuşi, cea mai bună masticaţie se face cu dinţii naturali, de aceea foarte important este ca pacienţii să se prezinte la cabinetul stomatologic la un interval de 6 luni - 1 an, astfel încât să se poată păstra şi trata dinţii naturali.