Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
O ambulanţă pentru copiii care fac chimioterapie
În România nu există o evidenţă clară a copiilor bolnavi de cancer, însă autorităţile estimează că aproximativ 5.000 de copii suferă de diferite tipuri de tumori maligne, iar anual sunt diagnosticate alte 500 de noi cazuri. Serviciul Voluntar de Ambulanță din Iaşi, o organizaţie nonguvernamentală ce asigură servicii medicale în fază prespitalicească, derulează un proiect numit „Ambulanța copiilor” prin care doreşte achiziționarea unei astfel de maşini pentru a transporta micii pacienţi de acasă la şedinţele de chimioterapie şi înapoi acasă.
Serviciul Voluntar de Ambulanță Iaşi desfăşoară în această perioadă un proiect destinat copiilor diagnosticaţi cu cancer. Mai exact, organizaţia non-guvernamentală a iniţiat o campanie de strângere de fonduri pentru a achiziţiona o „ambulanţă a copiilor” cu ajutorul căreia să transporte copiii care fac chimioterapie de acasă la spital, pentru tratament, şi apoi înapoi acasă. Costurile inițiale ale proiectului au fost estimate la 20.000 euro, iar costurile de funcționare vor fi de aproximativ 2.500 de euro pe lună. Până în acest moment, potrivit coordonatorului Serviciului Voluntar de Ambulanţă, Marius Benchea, s‑au strâns din donaţii 10.500 de euro.
„Ne‑am propus ca acest serviciu să funcţioneze efectiv din luna februarie a anului viitor şi considerăm că este mai mult decât necesar mai ales dacă ţinem seama de faptul că, din nefericire, tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu cancer, iar în unele situaţii părinţii nu au posibilităţi financiare de a face aceste deplasări la spital în condiţii optime şi cât mai puţin traumatizante pentru copiii şi aşa suferinzi”, ne‑a declarat Marius Benchea.
Ambulanţa copiilor va funcţiona în limita fondurilor disponibile, iniţiatorii propunându‑şi un target de 5 solicitări lunare gratuite, însă aceştia speră ca, în timp, să răspundă cât mai multor solicitări mai ales dacă va exista susţinere din partea persoanelor fizice ori a companiilor. De transportul la spital vor putea beneficia, pentru început, copiii bolnavi din judeţele din regiunea Moldovei. „Părinţii vor putea solicita Ambulanţa copiilor la numărul de telefon special 0785.901901, însă până când va funcţiona efectiv noi vom continua să venim în sprijinul acestora prin mobilizarea oamenilor cu suflet care pot să doneze nu doar bani, ci şi sânge, pentru că există solicitări în acest sens, foarte mulţi copii bolnavi având nevoie de transfuzii cu trombocite”, a mai subliniat coordonatorul Serviciului Voluntar de Ambulanţă, un ONG care colaborează cu mai multe instituţii, între care Spitalul de copii „Sfânta Maria” din Iaşi sau Direcţia de Sănătate Publică. „Vom continua să mergem împreună cu Direcția de Sănătate Publică în zonele rurale pentru a realiza campanii de informare comunitară cu scopul de a conştientiza rolul vizitelor periodice la medic în prevenirea mai multor boli și menținerea unei copilării sănătoase, dar şi importanța vaccinării copiilor”, a mai subliniat Marius Benchea.
Persoanele fizice pot face donaţii pe pagina www.ambulantacopiilor.ro şi pe platforma www.bursabinelui.ro. Persoanele juridice care doresc să se implice în proiect sunt rugate să ia legătura cu reprezentanţii asociaţiei pentru a primi toate datele necesare: contact@ambulanta.life sau la nr. de telefon 0785.901.901.
Datele statistice arată că în România sunt diagnosticaţi cu cancer aproximativ 5.000 de copii, însă anual apar alte 500 de noi cazuri. Autorităţile nu deţin date exacte cu privire la numărul de copii bolnavi de cancer, însă ceea ce se cunoaşte este faptul că, în lipsa unui tratament corespunzător aplicat la timp, şansele la viaţă a acestora sunt mai mici faţă de alte ţări europene. Astfel, dacă în Europa 80% dintre copiii diagnosticaţi cu diverse tipuri de tumori sau neoplazii trăiesc, în ţara noastră 1 din 2 copii nu supravieţuieşte acestei boli. O etapă importantă în lupta cu cancerul este reprezentată de şedinţele de chimioterapie, când copilul bolnav este supus unui tratament cu citostatice care poate dura, în funcţie de protocol, de la una până la cinci zile. Aceste şedinţe se repetă la un anumit interval de timp în funcţie de modul în care organismul răspunde la tratament. Chimioterapia are însă şi efecte adverse, precum pierderea părului, greţuri, oboseală accentuată, sângerări, anemii sau chiar anumite infecţii sau insuficienţa unui organ.