Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
O boală inflamatorie rară, posibil asociată infecției cu coronavirus
Majoritatea copiilor infectați cu noul coronavirus au forme ușoare și se vindecă. Medicii din mai multe țări afectate de pandemie au constatat, însă, în unele cazuri, asocierea cu anumite simptome specifice unei afecțiuni inflamatorii, denumită boala Kawasaki.
Este o afecțiune foarte rară, cu cauze încă necunoscute, dar care se poate trata, dau asigurări medicii pediatri. Totuși, dacă tratamentul nu începe la timp, ea poate evolua cu complicații grave și duce chiar la deces. Deși relativ puține, până acum au fost semnalate cazuri de copii cu simptome ale bolii Kawasaki în Marea Britanie, Italia, Spania, Belgia, Franța și SUA.
Experții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat că analizează o posibilă legătură între infecția cu coronavirus și declanșarea bolii Kawasaki.
Ea afectează în general copiii mai mici de cinci ani și se manifestă prin febră foarte mare, erupții cutanate, mâini și picioare umflate, ochi iritați, ganglioni inflamați și iritații ale gurii, buzelor și gâtului - simptome oarecum asemănătoare scarlatinei. Potrivit medicilor citați de cotidianul britanic Daily Mail, unii copii au avut dureri abdominale și probleme gastrointestinale.
Dacă părinții observă asocierea acestor simptome la copiii lor, recomandarea este să-i ducă de urgență la medic. Părerile medicilor sunt împărțite în ceea ce privește cauzele bolii. Unii spun că boala Kawasaki ar fi o infecție, al cărei agent patogen nu a fost încă identificat, în timp ce alți cercetători sunt de părere că ar fi vorba despre o reacţie imună la o toxină neidentificată.
(Ileana Marin)