Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
O cauză mai puțin cunoscută a deficitului de vitamina C
Foarte puțini români au în organism o cantitate suficientă de vitamina C, iar de vină ar fi nitrații prezenți în fructele și legumele pe care le consumăm tocmai pentru a ne asigura nivelul de vitamina C de care organismul are nevoie, a susținut, într-o emisiune TV cu profil medical, onco-nutriționistul Marius Văduva, citat de DCnews.
Vitamina C, un antioxidant cu rol important pentru organism, este practic distrusă de acești nitrați cu care sunt tratate multe legume și fructe. Fiind mai puțin cunoscut acest proces prin care nitrații distrug vitamina C, oamenii nu conștientizează că alimentația nu le asigură nivelul optim și că ar avea nevoie să ia suplimente.
Marius Văduva, care este şi fitoterapeut, spune că în experiența sa de până acum nu a găsit mai mult de un român din 1.000 care să aibă vitamina C la un nivel suficient în organism. La fel de importante pentru imunitatea organismului sunt și zincul, dar și vitamina D, a adăugat specialistul. Celor cu vârste de peste 16 ani, el le recomandă să aibă în vedere și vitamina C, atunci când iau suplimente, câte 1-1,5 grame zilnic. Nu este vorba despre a ajunge la o „supraimunitate”, ci despre o completare a vitaminei C de care organismul are nevoie.
Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C protejează celulele împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi, care pot duce la deteriorarea celulară și la îmbătrânire prematură. Astfel, ea ajută la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Totodată, prin stimularea producerii și acțiunii leucocitelor (globulelor albe), esențiale pentru răspunsul imunitar, ea contribuie la întărirea sistemului imunitar, ajutând corpul să lupte împotriva infecțiilor, bacteriilor și virusurilor. Deficitul sever de vitamina C poate duce la scorbut, o boală caracterizată prin slăbiciune, anemie, sângerări ale gingiilor și probleme articulare. (I. N.)