Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
O plantă-medicament: traista-ciobanului
Foarte cunoscută în medicina tradiţională, traista-ciobanului este o plantă medicinală cu multiple virtuţi terapeutice. Astfel, preparatele din această plantă au efect garantat în calmarea durerilor abdominale şi în insuficienţa cardiacă compensată. Pentru prepararea tincturilor, ceaiurilor şi decocturilor este folosită partea aeriană a plantei în timpul înfloririi. Traista-ciobanului este importantă pentru proprietăţile ei tonice, stimulente, antihemoragice, hipotensive şi analgezice. Ea combate cu succes hemoragiile gastrice şi intestinale, enterocolitele, hipertensiunea şi hipotensiunea arterială, arteroscleroza şi angina pectorală. De asemenea, cataplasmele acţionează benefic asupra plăgilor şi rănilor care sângerează continuu.
Preparate din traista-ciobanului recomandate în terapia naturistă: - infuzie: o lingură de floare uscată la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară, se îndulceşte şi se bea unul-două ceaiuri pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, în cazul hemoragiilor nazale, stomacale şi intestinale. - vin medicinal: din 180 de grame de plantă uscată la un litru de vin alb; se pune la macerat 10 zile, se strecoară şi se ia câte o lingură la interval de o oră contra hemoragiilor uterine şi intestinale şi în durerile de stomac. - decoct: din 4-5 grame de plantă uscată la 200 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se iau câte trei linguri, de trei ori pe zi, contra hemoragiilor (uterine, pulmonare şi stomacale), litiază renală. - tinctură: se prepară din 200 g de plantă la 500 ml de alcool de 40 de grade; se pune într-o sticlă bine astupată şi se lasă la macerat 10 zile. Se foloseşte la masarea pielii, de 3-4 ori pe zi, în caz de atrofie musculară sau a membrelor; - cataplasme: dintr-un pumn de plantă proaspătă, înmuiată în apă fierbinte şi aplicate calde, în tifon, pe sâni inflamaţi şi dureroşi la femei care alăptează.