Medicii elveţieni îşi extind gama prescripţiilor pentru pacienţii care suferă de afecţiuni psihice sau boli cronice, îndemnându-i să facă plimbări în parcuri şi să viziteze galerii de artă şi muzee,
O portocală pe zi ne poate feri de depresie?
Parafrazând, parcă, vechea zicală „Un măr pe zi ține doctorul departe”, concluziile unui studiu realizat pe termen lung de cercetătorii Universității Harvard arată că riscul de depresie este mai mic cu până la 20% la persoanele care mănâncă frecvent portocale.
După cum explică autorii studiului în prezentarea pe care au publicat-o recent în revista de specialitate Microbiome, acest lucru s-ar datora efectelor pe care consumul de citrice îl are asupra microbiomului intestinal, adică asupra bacteriilor prezente în mod natural la nivelul sistemului nostru digestiv. Mai exact, consumul de portocale stimulează înmulțirea bacteriilor benefice din microbiomul intestinal, inclusiv a bacteriei Faecalibacterium prausnitzii, care influențează la rândul său secreția de dopamină și serotonină din organism, hormonii asociați cu starea de bună dispoziție.
Studiul cercetătorilor de la Harvard a fost realizat în perioada 2003-2017, pe baza chestionarelor completate de un eșantion de 32 de mii de femei de vârstă mijlocie. După cum a precizat, într-un comunicat de presă, coordonatorul studiului, Raaj Mehta, expert în gastroenterologie, acest efect benefic asupra stării de spirit pare să aibă legătură și cu consumul altor fructe citrice. Includerea acestor tipuri de fructe în alimentație poate deveni astfel o alternativă promițătoare pentru prevenirea și gestionarea depresiei, având în vedere și rezultatul multor studii anterioare care asociază dieta mediteraneană - bazată pe consumul de legume, cereale integrale, pește și fructe, inclusiv citricele - cu o scădere de circa 35% a riscului de depresie. (I.N.)