Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Obezitatea, o problemă internaţională de sănătate publică
Statistici recente arată că rata obezităţii în rândul adulţilor şi copiilor creşte fără încetare la nivel internaţional. De obicei, obezitatea este asociată cu Statele Unite, americanii, mai ales cei ocupaţi, mâncând frecvent la fast-food pizza, hot-dogs, cheesburgeri şi cartofi prăjiţi. Cu toate acestea, obezitatea este, în prezent, o problemă de sănătate publică şi în China, ţară în care, tradiţional, oamenii sunt slabi. Printre factorii care determină obezitatea se numără felul de viaţă inactiv şi hrana nesănătoasă. "În China există un obez la 70 de persoane, în timp de în Statele Unite, unul la trei. Numărul poate părea nu prea mare, dar populaţia de obezi creşte totuşi. În fiecare an, populaţia obeză din China creşte cu 30-50%", informează PBS News.
Autorităţile din mai multe ţări se gândesc la măsuri care să prevină extinderea acestui fenomen. În Coreea de Sud, de exemplu, în orele de vârf şi în timpul spectacolelor pentru copii se restrâng locurile unde se vând produse alimentare hipercalorice. În Danemarca, s-ar putea introduce o taxă pe dulciuri, iar în Marea Britanie o "taxă pe grăsime" la alimentele nesănătoase. Asociaţia Profesorilor Germani a propus cântărirea în fiecare zi a copiilor, transmiterea datelor elevilor supraponderali la serviciile sociale şi trimiterea lor la clinici de sănătate. Nici în ţara noastră situaţia nu este mai bună, 25% dintre români fiind supraponderali sau obezi, după cum arată datele Societăţii Române de Nutriţie.