Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Obiceiul care ne poate afecta grav sănătatea
Medicii ne îndeamnă să reflectăm asupra unui obicei destul de răspândit în zilele noastre, acela de a ne lua cu noi telefonul când mergem la baie. Absorbiți de navigarea pe internet, pierdem noțiunea timpului și stăm prea mult pe toaletă. Deși aparent inofensiv, acest obicei ne poate afecta grav sănătatea.
Șederea prelungită pe toaletă este asociată în mare măsură cu riscul de apariție a hemoroizilor, dar și cu slăbirea mușchilor pelvieni, atrage atenția un specialist în chirurgie colorectală, citat de televiziunea americană CNN, doctorul Lai Xue, de la centrul medical de specialitate al Universității de Medicină Southwestern Texas din Dallas. Oamenii nu ar trebui să petreacă mai mult de 5-10 minute pe toaletă, recomandă dr. Farah Monzur, profesor și director al unui centru medical din New York specializat în tratarea afecțiunilor inflamatorii intestinale. De ce este o problemă șederea prelungită pe toaletă?
Decupajul oval al colacului de toaletă comprimă mușchii feselor, menținând astfel rectul într-o poziție mai joasă decât cea în care am sta în mod normal pe o canapea. Presiunea astfel creată împiedică într-o numită măsură circulația normală a sângelui în acea parte a corpului, astfel că vasele de sânge din zona anusului și rectului inferior umplu mult peste normal și dilată, ceea ce crește riscul de formare a hemoroizilor.
Pe lângă slăbirea mușchilor fesieri și presiunea creată în zona anală, dr. Farah Monzur spune că statul prea mult pe toaletă poate crește și riscul de prolaps rectal, o afecțiune în care rectul, adică ultima porțiune a intestinului gros, iese parțial sau total prin anus.
O altă problemă de sănătate cauzată de șederea prelungită pe toaletă este slăbirea mușchilor planșeului pelvian, care au un rol important în coordonarea mișcărilor intestinale, cele care asigură eliminarea materiilor fecale. Nici să vă forțați nu este indicat. Celor care se confruntă frecvent cu constipația și ar fi tentați să-și ia telefonul la toaletă, dr. Farah Monzur le recomandă să-și limiteze la 10 minute șederea pe toaletă, după care să se plimbe puțin, pentru că mișcarea poate stimula mușchii intestinali și tranzitul. De asemenea, sunt importante hidratarea și consumarea unor alimente bogate în fibre - ovăz sau fasole, de exemplu - care stimulează tranzitul intestinal. Aşadar, nu vă lăsați tentați de ideea de a vă ocupa timpul cu ceva atunci când stați pe toaletă, atenţionează medicul, nu luați telefonul și nu țineți în baie reviste sau ziare.
În ceea ce-i privește pe cei care au nevoie de un timp neobișnuit de lung la toaletă, un alt expert în domeniu, contactat de CNN, dr. Lance Uradomo, de la Clinica de chirurgie gastrointestinală din Irvine, California, subliniază că persistența constipației poate fi simptom al unor afecțiuni gastrointestinale cum sunt sindromul colonului iritabil sau boala Crohn. Dacă vă confruntați cu astfel de probleme mai mult de trei săptămâni, ar fi bine să discutați cu medicul dumneavoastră, care vă va recomanda, după caz, un consult de specialitate. (I.N.)