Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Omenirea, în era pandemiilor. COVID-19 poate fi doar începutul
Omenirea a intrat într-o eră a pandemiilor, este estimarea îngrijorătoare a medicului infecționist de top american Anthony Fauci și a altor experți în materie de sănătate publică. Opinia lor este susținută inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății, care avansează ideea că răspândirea noului coronavirus ar putea fi doar începutul unor epidemii în serie, pentru care sistemele publice de sănătate din întreaga lume ar trebui să se pregătească din timp.
După COVID-19 ar putea urma și alte boli grave cu evoluție pandemică, posibil chiar mai periculoase.
Susținătorii acestei ipoteze fac trimitere la evoluția din ultimii ani a virusurilor cu capacitate mare de răspândire, amintind faptul că omenirea s-a confruntat până acum cu trei tipuri de coronavirus și au apărut virusuri noi, cum a fost cazul celor care provoacă boala Zika, Ebola și febra Dengue.
De vină pentru evoluția accelerată a virusurilor ar fi defrișările excesive, aglomerările urbane, dar și condițiile precare de igienă din piețele de animale sălbatice. Un medic infecționist român consideră, de asemenea, că răspândirea noului coronavirus a fost favorizată de anumite comportamente alimentare și de nepăsarea manifestată de oameni față de alte specii de pe pământ.
Virusurile, şi nu numai ele, au o rată rapidă de replicare, de multiplicare şi adaptare la condiţiile de mediu şi, practic, apar mereu modele noi; din păcate, ca şi în modă, acelaşi tipar se poate aplica şi în cazul infecţiilor virale şi bacteriene, a explicat pentru Mediafax dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov.