Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Organele corpului au ritmuri diferite de îmbătrânire
Fiecare organ are propriul ritm de îmbătrânire, este concluzia unui studiu publicat recent în publicația „Cell Reports”, realizat de o echipă internaţională de cercetători.
De exemplu, în prezenţa unei microflore mai diversificate, sistemul intestinal este mai tânăr, potrivit studiului. Acest lucru, însă, are un impact negativ asupra „vârstei” rinichilor, deoarece o diversitate mai mare de specii din microflora intestinală determină rinichii să lucreze mai mult. O astfel de inconsecvenţă demonstrează existenţa mai multor „ceasuri” în corp.
Studiul a fost realizat pe 4.066 de voluntari - 52% femei şi 48% bărbaţi - cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, din Shenzhen, China, cărora le-au fost recoltate probe pentru analize.
„Am utilizat indicatori biologici ce pot fi identificaţi din probe de sânge, plus unele măsurători realizate în urma unei examinări corporale de rutină”, a explicat Xu Xun, coautor al studiului.
Cercetătorii au evaluat 403 caracteristici, precum metabolismul şi imunitatea, pe care le-au împărţit în nouă categorii: inimă, rinichi, ficat, sex, ten, nutriţie, imunitate, condiţie fizică şi microfloră intestinală.
Potrivit studiului, unele persoane supraponderale pot prezenta o rată de îmbătrânire mai rapidă, asociată metabolismului lor, în timp ce alte persoane pot avea o rată de îmbătrânire mai rapidă la nivelul ficatului.