Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Orzul verde, bogat în nutrienți, vitamine și minerale
Orzul verde este o plantă cerealieră cu valoare nutrițională mare, cultivată din cele mai vechi timpuri. Consumul său medicinal și alimentar datează din anul 7000 î.Hr. Așadar, orzul a fost prima plantă cerealieră cultivată pe pământ, iar în Egiptul Antic era hrana de bază. Orzul are o arie mare de cultivare datorită gradului înalt de adaptabilitate. România se numără printre cele peste 100 de țări în care se cultivă orzul.
Iarba de orz verde este foarte bogată în clorofilă, nutrienți, vitamine și minerale, ușor asimilate de organismul uman. Orzul reprezintă o sursă semnificativă de zinc, cupru, mangan, magneziu, fosfor. Conține de 250 de ori mai multă vitamina A decât salata verde, de 11 ori mai mult calciu decât laptele, de 25 de ori mai mult potasiu decât bananele, de 10 ori mai multă vitamina B1 decât spanacul, de 5 ori mai mult fier decât spanacul și de 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele. Mai conține o serie de vitamine esențiale, precum E, K, beta-caroten, vitaminele B2, B3 etc.
Iarba de orz completează lipsurile din alimentație, iar consumul ei poate acoperi orice deficit alimentar. Este benefică în lupta cu kilogramele în plus, ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, este un puternic antioxidant și stimulează eliminarea toxinelor acumulate în organism.
Iarba de orz verde este cea mai puternică sursă de superoxid dismutaza (SOD), o enzimă care luptă împotriva radicalilor liberi, principalii dușmani ai sănătății, deoarece distrug celulele și determină îmbătrânirea. Iarba de orz contribuie la o digestie sănătoasă, susține sistemul imunitar, menține sănătatea osoasă, îmbunătățește sănătatea pielii și elasticitatea, sprijină sănătatea bolnavilor cu diabet de tip 2, reduce colesterolul, conferă organismului multă energie.
Un consum echilibrat de orz verde contribuie la combaterea multor afecțiuni, cum ar fi boli digestive, hepatice, probleme ale sistemului nervos, boli de metabolism, respiratorii, dereglări hormonale, boli de oase, afecțiuni oculare etc. Orzul verde se poate consuma în salate, smoothie-uri sau în combinație cu fructe și legume.
Rețete
Smoothie cu morcov, măr și orz verde
Ingrediente: 1 morcov, 1 măr, 1 cană apă, 200 g orz verde, 1 cană lapte de cocos. Preparare: Se pun toate ingredientele în blender și se amestecă până se omogenizează, apoi se poate servi.
Salată de orz și porumb dulce
Ingrediente: 300 g orz verde, 400 g porumb dulce în suc propriu, 1 ceapă tocată, 1 ardei roșu curățat și tăiat cubulețe mici, 115 g pătrunjel tăiat, sare după gust. Pentru dressing: 2-3 linguri de suc de lămâie, 1 lingură maioneză de post, 1 lingură muștar, 75 ml ulei de măsline. Preparare: Se spală orzul și se taie mărunt, apoi se adaugă ceapa, ardeiul și pătrunjelul tocate mărunt, boabele de porumb, sare după gust și se amestecă; se toarnă dressingul, preparat din zeama de lămâie, muștar, maioneză de post, ulei de măsline, peste salată. Se omogenizează bine și se poate servi cu pâine prăjită sau crutoane.