Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Osteoporoza nu îi ocolește nici pe bărbați
Femeile sunt în general mai predispuse la osteoporoză decât bărbații, dar medicii atrag atenția că și ei sunt afectați de această boală. Incidența fracturilor de șold cauzate de osteoporoză la bărbați se va tripla până în 2050 față de 1990, iar în cazul femeilor va crește cu 240%, arată cele mai recente studii.
Denumită și „boala tăcută” a oaselor, osteoporoza este în general descoperită în stadii avansate, când se produce o fractură. Fracturile osteoporotice însumează mai multe zile de spitalizare decât o serie de boli grave cum sunt cancerul mamar, diabetul, atacul de cord sau alte afecțiuni cardiovasculare majore. Preocuparea medicilor este legată de faptul că oamenii nu conștientizează gravitatea acestei boli caracterizată prin demineralizarea oaselor, iar dacă se produce o fractură de șold, complicațiile sunt foarte grave și pot pune în pericol viața pacientului.
Cea de-a doua ediție a dezbaterii „Osteoporosis 360”, organizată de site-ul cu informații despre sănătate 360medical.ro, a adus în discuție și prevenția osteoporozei în România, în condițiile în care această boală este o problemă de sănătate publică. „Perspectiva anilor care urmează și înțelegerea acestui fenomen atât la bărbați, dar mai ales la femei, trebuie să fie foarte bine conștientizate de opinia publică, pentru că masele largi de populație sunt cele care pot să intervină în această direcție a osteoporozei”, a declarat cu acest prilej prof. univ. dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române contra Reumatismului și reputat medic reumatolog.
Prevenirea și combaterea osteoporozei ține, în mare parte, de fiecare dintre noi, având legătură cu stilul de viață și cu factori de risc care pot fi diminuați la nivelul întregii populații sau la nivelul unui număr cât mai mare de persoane din categoriile predispuse să facă această boală. Osteoporoza se încadrează în ceea ce numim o boală cronică cu impact major în rândul populației. În osteoporoză, la fel ca în multe alte boli cronice, din păcate, nu avem o singură cauză, un singur element declanșator și cauzal, spune prof. dr. Cătălin Codreanu. Osteoporoza este determinată de un cumul de factori de risc, care cresc probabilitatea de apariție a bolii, iar unii dintre aceştia țin de vârsta și sexul pacientului, dar și de anumite particularități anatomice, precum înălțimea și greutatea pacientului sau hormonale, având în vedere că osteoporoza este o boală metabolică.
Există persoane care au o secreție estrogenică bogată, altele mai puțin, dacă ne referim la femei. Același lucru, însă, este valabil și pentru hormonii masculini - pentru că osteoporoza nu este deloc o exclusivitate feminină, chiar dacă femeile sunt cele care se confruntă cel mai frecvent cu această boală.
Există și factori favorizanți care nu țin de individ, ci sunt externi, şi care pot fi ținuți sub control, de exemplu deficitul de calciu sau de vitamina D, existența unor tulburări de absorbție la nivelul intestinului. Sedentarismul este un alt factor din această categorie. Mulți nu conștientizează că mișcarea, în special atunci când este făcută în aer liber, asociată cu expunerea la radiația solară, are un efect foarte benefic important asupra oaselor, susţin specialiştii. De aceea, ei recomandă părinților să-și trimită copiii la joacă în aer liber, fiindcă mișcarea în aer liber în copilărie și adolescență este esențială pentru atingerea unei mase osoase ridicate. „Cu cât pornim la drum cu o masă osoasă mai puternică, cu atât vom avea de unde pierde”, a precizat președintele Ligii Române contra Reumatismului. (I. M.)