Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Oţetul cu usturoi reface tractul intestinal

Oţetul cu usturoi reface tractul intestinal

Data: 03 Feb 2010

Oana D., Braşov: „Aş dori să publicaţi în pagina de sănătate câteva sfaturi despre ce trebuie făcut în caz de intoxicaţii alimentare şi indigestii. Vă mulţumesc.“

Prof. Constantin Milică: Intoxicaţia alimentară poate fi provocată de alimentele cumpărate din comerţ şi contaminate cu diverşi microbi, sau de plante, peşte sau ciuperci otrăvitoare. În asemenea cazuri, imediat ce apar primele simptome, este indicată forţarea vomei cu un pahar cu apă şi multă sare. Apoi, se macină fin 200 g de năut crud şi se beau mai multe căni de amestec de câte 30 g (două linguriţe) praf cu 250 ml apă. Totuşi, atunci când intoxicarea se produce cu fructe de mare, un decoct din coji de portocală este foarte eficient. Acesta se prepară din feliuţe fine de coji proaspete de la o portocală, în 250 ml de apă, care se fierb pe foc mic timp de 10-15 minute. Se bea fierbinte, de trei ori pe zi.

Nici diareea nu lipseşte din seria problemelor digestive. Aceasta poate fi cauzată fie de cantităţile prea mari de alimente îngurgitate, fie de o sensibilitate crescută a stomacului sau a splinei, iar agravarea acestei stări poate duce la pierderi mari de energie din corp. Un remediu la îndemâna oricui este supa de usturoi. Pentru a prepara o astfel de supă vă trebuie 2-3 căţei de usturoi necurăţaţi de coajă şi copţi în cuptor până capătă culoarea brună. Se adaugă 250 ml apă şi se fierbe pe foc mediu timp de 5 minute şi apoi supa se bea fierbinte. Un alt tratament pe care îl puteţi prepara acasă se face din ouă cu usturoi. Se storc de zeamă 3 căţei mari de usturoi şi se bat două ouă cu sucul obţinut. Se încălzeşte pe foc o linguriţă cu ulei de susan şi se toarnă peste amestec, într-o tigaie. Se mai prăjeşte, amestecând continuu timp de 1-2 minute. Preparatul se consumă de două ori pe zi. Dacă suferiţi de o gastroenterită, vă puteţi trata cu o reţetă de oţet cu usturoi. Pisaţi bine patru căţei de usturoi şi extrageţi sucul, după care adăugaţi trei linguri de oţet. Beţi preparatul cu înghiţituri mici şi în scurt timp vă veţi reface tractul intestinal.

Mesele copioase sunt nocive organismului, putând da complicaţii digestive severe, reactivând ulcerul gastro-duodenal, hemoragiile digestive, colica biliară, pancreatita şi enterocolitele acute.

De aceea, după o masă copioasă este indicată o plimbare uşoară, timp de 30-60 de minute în aer liber, pentru a ajuta digestia. Nu este indicată culcarea în poziţie orizontală, deoarece favorizează creşterea acidităţii în stomac, cu deversarea acidului clorhidric în esofag unde declanşează arsurile (pirozis).