Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Ovăzul, un aliment complet

Ovăzul, un aliment complet

Galerie foto (3) Galerie foto (3) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 12 August 2019

Ovăzul este o specie de cereale cultivată pentru semințele sale, care se folosesc în consumul uman sub formă de făină, fulgi, germeni sau ovăz expandat. Semințele sunt foarte hrănitoare, având un conținut ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți importanți. În plus, sunt bogate în fibre și proteine, într-un procent mult mai mare în comparație cu alte cereale.

Ovăzul este o plantă anuală și poate fi cultivată fie toamna (pentru recolta târzie a verii), fie primăvara (pentru recolta timpurie a toamnei). Este cel mai bine cultivat în regiunile temperate, deoarece are o cerință de căldură de vară mai mică și o toleranță mai mare la ploaie decât alte cereale, precum grâul, secara sau orzul.

Semințele acestei cereale conțin diverse substanțe nutritive esențiale. La o porție de 100 de grame, ovăzul oferă 389 kilocalorii și reprezintă o sursă bogată de proteine​​, fibre dietetice, mai multe vitamine B și numeroase minerale dietetice, în special mangan. Ovăzul are 66% carbohidrați, incluzând 11% fibre dietetice și 4% beta-glucane, 7% grăsimi și 17% proteine. Proteina de ovăz este aproape echivalentă în ceea ce privește calitatea cu proteina de soia, egală cu proteina din lapte sau carne și cu proteina de ou. Proteinele prezente în ovăz (proteine ​​similare cu gliadina din grâu) pot declanșa boala celiacă la un procent mic de oameni.

Ovăzul este folosit ocazional în mai multe băuturi diferite. În Marea Britanie, este folosit pentru prepararea berii, iar o băutură dulce, numită avena, făcută din ovăz măcinat și lapte, este o răcoritoare populară în toată America Latină. De asemenea, se consumă în mod obișnuit la micul dejun, sub formă de terci, fiert în apă sau lapte. Fulgii sunt adesea incluși în brioșe, prăjituri și alte produse coapte.

Fiind un aliment bogat în nutrienți, ovăzul este asociat cu un nivel mai scăzut al colesterolului din sânge, atunci când este consumat regulat. Potențialele sale beneficii pentru sănătate includ: reducerea riscului de boală coronariană, scăderea nivelului de colesterol și reducerea riscului de cancer colorectal. Consumul de ovăz ajută la reducerea sen­zației de foame și la dezvoltarea bacteriilor intestinale sănătoase. De asemenea, prin conți­nutul de fibre ajută la menținerea tractului gastro-intestinal și la reducerea constipației.

Ovăzul poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, în special la persoanele care sunt supraponderale sau care suferă de diabet zaharat de tip 2. Făina de ovăz vă poate ajuta să pierdeți în greutate, prin încetinirea golirii stomacului și creșterea pro­ducției de hormon de sațietate. Ovăzul poate ajuta la prevenirea astmului la copii, atunci când li se administrează încă de când sunt sugari.

Modul de preparare a făinii de ovăz:

- jumătate de cană de ovăz;

- o cană (250 ml) de apă sau lapte;

- un vârf de cuțit de sare.

Combinați ingredientele în­tr-un vas și puneți la fiert. Redu­ceți căldura la foc mic și gătiți ovăzul, amestecând ocazional, până ce ajunge la o textură moale. Pentru a o face mai gustoasă și mai hrănitoare, puteți adăuga scorțișoară, fructe, nuci, semințe și/sau iaurt grecesc.

Dacă aveți boală celiacă sau sensibilitate la gluten, alegeți produse de ovăz pe a căror etichetă este specificat faptul că nu conțin gluten.

Extractele de ovăz sunt utilizate pentru a calma afecțiunile pielii și sunt populare pentru proprietățile lor emoliente în produsele cosmetice. Spre exemplu, produsele pe bază de ovăz pot îmbunătăți simptomele incomode ale eczemelor.

Iarba de ovăz este utilizată în mod tradițional în scopuri medicinale, inclusiv pentru osteoporoză și infecții ale tractului urinar.

Centrul AROMA IAŞI a găsit printre toate aceste beneficii unul destul de important, și anume, rolul benefic asupra fertili­tății feminine. Astfel, la centrul nostru pot fi achiziționate diverse preparate din ovăz, utile în combaterea sterilității feminine: ceaiul complex, tinctură și fulgi de ovăz. Aceștia din urmă pot fi consumați în suplimente, la mic dejun și cină.