Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Oxigenarea insuficientă a sângelui, efectul tăcut al noului coronavirus
Medici din întreaga lume constată cu surprindere cum pacienți asimptomatici cu coronavirus ajung brusc să aibă probleme grave de sănătate, aparent fără motiv. În urma analizelor, se constată la aceștia că au un nivel foarte scăzut al oxigenului în sânge, în termeni medicali, hipoxie. În mod normal, apariția acestui deficit de oxigen are simptome imediate, ușor de recunoscut: accelerarea respirației, culoare vineție a buzelor, unghiilor și urechilor, greață, vărsături, anxietate, oboseală, dificultăți de vorbire și dureri de cap.
Nivelul normal de oxigen din sânge este de cel puțin 95%. Scăderea sub acest nivel produce tulburări ale ritmului cardiac, stări de confuzie, pierderi de memorie sau chiar pierderea cunoștinței, convulsii, comă sau deces.
Se știe că formele grave ale COVID-19 provoacă dificultăți respiratorii majore, dar, la unii pacienți, în fazele timpurii ale bolii, nivelul de oxigen din sânge scade sub limitele normale, fără a provoca însă dificultăți respiratorii, așa cum se întâmplă în cazurile obișnuite de hipoxie cauzate de boli respiratorii cronice. Aceasta ar putea fi o explicație pentru decesele fulgerătoare ale unor pacienți asimptomatici infectaţi cu noul coronavirus.
Unii o numesc hipoxie „tăcută”, alții hipoxie „fericită”, pentru că pacienții respectivi nu acuză nici un disconfort, deși, potrivit analizelor lor (care indică uneori sub 50% saturația de oxigen în sânge), ar trebui să fie în stare gravă sau chiar în comă. Comunitatea medicală încearcă să înțeleagă acest fenomen care contrazice teoriile de până acum în domeniul fiziologic.
(Ileana Marin)