Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Până în 2008 vom avea un plan naţional anticancer
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a lansat şi în România campania pan-europeană „Cancer United“ („Uniţi împotriva cancerului”). Campania a fost demarată pe 19 octombrie 2006, la Bruxelles, şi, timp de 18 luni, va străbate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, cu scopul de a conştientiza factorii de decizie şi opinia publică asupra statusului actual al îngrijirilor din domeniul cancerului. În prima etapa, programul şi-a propus strângerea a un milion de semnături din toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, în favoarea adoptării unor politici unitare europene în domeniul cancerului.
La finalizarea campaniei, Cancer United va realiza planuri naţionale complexe privind cancerul, atât în cele 25 de ţări ale Uniunii Europene, cât şi în statele nou integrate, Bulgaria şi România. Pentru a strânge un milion de semnături este pus la dispoziţie şi site-ul: www.cancerunited.org, unde fiecare cetăţean european poate semna online în favoarea programului Cancer United. Campania va lua sfârşit în 2008, când vor fi prezentate la Bruxelles concluziile şi proiectul „Apel la acţiune“. Conducerea Ministerului Sănătăţii Publice a declarat că va susţine şi se va implica în Campania europeana „Uniţi împotriva cancerului“ şi a semnat un parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, ce va avea în vedere elaborarea unui „Plan naţional de cancer“. Potrivit statisticilor oficiale, cancerul atinge într-o măsură mai mare sau mai mică fiecare familie din Europa, reprezentând a doua cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, specialiştii susţin că, nici până în acest moment, Uniunea Europeană (UE) nu are o strategie unitară asupra abordării şi tratării cancerului la nivel pan-european. Incidenţa cancerului este în continuă creştere, în Europa numărul cazurilor fiind estimat că va creşte la 11% până în 2015. Deşi s-au înregistrat progrese majore în tratamentul cancerului, aproximativ jumătate din numărul pacienţilor diagnosticaţi continuă să moară din cauza acestei boli. (sursa: www.topsanatate.ro)