Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Păpădia, un preţios remediu terapeutic

Păpădia, un preţios remediu terapeutic

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 24 Mai 2021

Timp de milenii, tonicele din păpădie au fost folosite pentru a ajuta ficatul, care este filtrul organismului, să elimine toxinele din fluxul sanguin. Până în zilele noastre, fitoterapeuții consideră păpădia ca fiind un medicament perfect, diuretic blând, care furnizează substanțe nutritive și ajută sistemul digestiv să funcționeze la eficiență maximă. 

Păpădia este bogată în calciu, acesta fiind elementul principal necesar pentru oase puternice și sănătoase. De asemenea, are un conținut ridicat de antioxidanți, cum ar fi luteolina și vitamina C, care diminuează pierderea densității osoase. Însă unul dintre cele mai mari beneficii ale păpădiei este modul în care hrănește și vindecă ficatul. Aceasta îmbunătățește funcția hepatică, prin detoxifierea ficatului, restabilește hidratarea și echilibrul electrolitic. De asemenea, crește producția și eliberarea bilei.  

Prin proprietățile sale, păpădia ajută şi la stimularea pancreasului pentru a produce insulină și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Este, totodată, un diuretic natural excelent, contribuind la eliminarea acumulărilor toxice de la nivelul rinichilor și al tractului urinar. Proprietățile antimicrobiene ale păpădiei previn, de asemenea, creș­terea bacteriană în sistemul urinar, fiind, astfel, un foarte bun remediu pentru persoanele care suferă de infecții recurente ale tractului urinar. Păpădia este un excelent detoxifiant și antioxidant, folosit pentru tratarea acneei și altor probleme ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczema. Ajută la purificarea sângelui și îmbunătă­țește funcția ficatului, iar conținu­tul major de clorofilă este, de asemenea, benefic pentru sănătatea pielii. Extractul de rădăcină de păpădie ajută în tratamentul împotriva leucemiei și a cancerului de sân. Frunza de păpădie este foarte utilă pentru stimularea unei vezici biliare lente. 

Păpădia conține mucilagiu și inu­lină, calmând tractul digestiv și facilitând procesarea alimentelor. Este, de asemenea, o sursă bogată de fibre dietetice, cruciale pentru o sănătate intestinală adecvată și pentru îmbunătățirea florei intestinale. Nivelurile ridicate de fier, vitamine B și proteine ​​fac din păpădie un aliment important în tratarea anemiei. Fibrele din păpădie sunt utile în reducerea colesterolului, parte integrantă a menținerii unui sistem circulator sănătos.

Întreaga plantă de păpădie este comestibilă: floare, frunze și rădăcini. Se recoltează primăvara, îna­inte de a înflori, și din nou în toamnă. Se adună cele mai tinere frunze, cele din interiorul creșterii. Se pot păstra câteva zile la frigider, dar cu cât sunt mai proaspete, cu atât mai bine. Pentru rădăcină, cel mai bun moment pentru recoltare este primăvara, deoarece aici sunt stocate toate vitaminele și mineralele în lunile reci, de iarnă. Puteți folosi rădăcina pentru a o fierbe în ceai, sau o puteți deshidrata la 115° C, timp de două zile, până când se usucă în întregime, putând fi astfel păstrată pentru utilizare peste iarnă.

Uleiul de păpădie poate fi folosit pentru a vindeca pielea crăpată și pentru a calma mușchii dureroși. Umpleți un borcan cam la jumătate cu flori uscate de păpădie şi acope­riți-le cu aproximativ de două ori mai mult ulei vegetal de calitate (mă­sline, migdale dulci, sâmburi de caise, avocado, ulei de cânepă). Depozitaţi borcanul închis cu capac într-un dulap întunecat timp de 4-6 săptămâni, agitând ocazional. Apoi, strecurați florile de păpădie din ulei într-un alt borcan de conservare și păstrați-le la frigider timp de până la un an. 

Rădăcina de păpădie poate fi utilizată în prepararea de infuzii pentru tratarea problemelor digestive, a calculilor biliari, a inflamației, a durerilor musculare și a balonării. Ceaiul de rădăcină se prepară astfel: la patru căni de apă fiartă adăugați 1/4 cană rădăcină deshidratată. Reduceți focul și acoperiți, lăsând să fiarbă în continuare timp de 30 minute. Strecurați ceaiul și consumați o singură cană pe zi. În produsele Herbalrom se regăseşte păpădia, aceste produse fiind recomandate în tratamentul afecțiu­nilor digestive, metabolice, renale și tumorale în mod special.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   tratament