Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Păpădia, un preţios remediu terapeutic
Timp de milenii, tonicele din păpădie au fost folosite pentru a ajuta ficatul, care este filtrul organismului, să elimine toxinele din fluxul sanguin. Până în zilele noastre, fitoterapeuții consideră păpădia ca fiind un medicament perfect, diuretic blând, care furnizează substanțe nutritive și ajută sistemul digestiv să funcționeze la eficiență maximă.
Păpădia este bogată în calciu, acesta fiind elementul principal necesar pentru oase puternice și sănătoase. De asemenea, are un conținut ridicat de antioxidanți, cum ar fi luteolina și vitamina C, care diminuează pierderea densității osoase. Însă unul dintre cele mai mari beneficii ale păpădiei este modul în care hrănește și vindecă ficatul. Aceasta îmbunătățește funcția hepatică, prin detoxifierea ficatului, restabilește hidratarea și echilibrul electrolitic. De asemenea, crește producția și eliberarea bilei.
Prin proprietățile sale, păpădia ajută şi la stimularea pancreasului pentru a produce insulină și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Este, totodată, un diuretic natural excelent, contribuind la eliminarea acumulărilor toxice de la nivelul rinichilor și al tractului urinar. Proprietățile antimicrobiene ale păpădiei previn, de asemenea, creșterea bacteriană în sistemul urinar, fiind, astfel, un foarte bun remediu pentru persoanele care suferă de infecții recurente ale tractului urinar. Păpădia este un excelent detoxifiant și antioxidant, folosit pentru tratarea acneei și altor probleme ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczema. Ajută la purificarea sângelui și îmbunătățește funcția ficatului, iar conținutul major de clorofilă este, de asemenea, benefic pentru sănătatea pielii. Extractul de rădăcină de păpădie ajută în tratamentul împotriva leucemiei și a cancerului de sân. Frunza de păpădie este foarte utilă pentru stimularea unei vezici biliare lente.
Păpădia conține mucilagiu și inulină, calmând tractul digestiv și facilitând procesarea alimentelor. Este, de asemenea, o sursă bogată de fibre dietetice, cruciale pentru o sănătate intestinală adecvată și pentru îmbunătățirea florei intestinale. Nivelurile ridicate de fier, vitamine B și proteine fac din păpădie un aliment important în tratarea anemiei. Fibrele din păpădie sunt utile în reducerea colesterolului, parte integrantă a menținerii unui sistem circulator sănătos.
Întreaga plantă de păpădie este comestibilă: floare, frunze și rădăcini. Se recoltează primăvara, înainte de a înflori, și din nou în toamnă. Se adună cele mai tinere frunze, cele din interiorul creșterii. Se pot păstra câteva zile la frigider, dar cu cât sunt mai proaspete, cu atât mai bine. Pentru rădăcină, cel mai bun moment pentru recoltare este primăvara, deoarece aici sunt stocate toate vitaminele și mineralele în lunile reci, de iarnă. Puteți folosi rădăcina pentru a o fierbe în ceai, sau o puteți deshidrata la 115° C, timp de două zile, până când se usucă în întregime, putând fi astfel păstrată pentru utilizare peste iarnă.
Uleiul de păpădie poate fi folosit pentru a vindeca pielea crăpată și pentru a calma mușchii dureroși. Umpleți un borcan cam la jumătate cu flori uscate de păpădie şi acoperiți-le cu aproximativ de două ori mai mult ulei vegetal de calitate (măsline, migdale dulci, sâmburi de caise, avocado, ulei de cânepă). Depozitaţi borcanul închis cu capac într-un dulap întunecat timp de 4-6 săptămâni, agitând ocazional. Apoi, strecurați florile de păpădie din ulei într-un alt borcan de conservare și păstrați-le la frigider timp de până la un an.
Rădăcina de păpădie poate fi utilizată în prepararea de infuzii pentru tratarea problemelor digestive, a calculilor biliari, a inflamației, a durerilor musculare și a balonării. Ceaiul de rădăcină se prepară astfel: la patru căni de apă fiartă adăugați 1/4 cană rădăcină deshidratată. Reduceți focul și acoperiți, lăsând să fiarbă în continuare timp de 30 minute. Strecurați ceaiul și consumați o singură cană pe zi. În produsele Herbalrom se regăseşte păpădia, aceste produse fiind recomandate în tratamentul afecțiunilor digestive, metabolice, renale și tumorale în mod special.