Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Pătrunjelul, o veritabilă colecţie de vitamine
Pătrunjelul este planta legumicolă care nu lipseşte din nici o grădină, fiind mult consumată ca specie alimentară, medicinală şi condimentară. Se poate spune că pătrunjelul este o veritabilă colecţie de vitamine, minerale şi alte principii active, cu proprietăţi terapeutice remarcabile.
Frunzele verzi sunt bogate în clorofilă şi în vitaminele C, B şi A. De remarcat că frunzele de pătrunjel au vitamina C în cantitate de 240 mg la 100 g frunze, de 4 ori mai mult decât în portocale. Vitamina B12 are mare importanţă în prevenirea cancerelor, a unor boli cerebrale, în fertilitate şi în menţinerea sarcinii. Efectele terapeutice ale pătrunjelului sunt legate şi de conţinutul în proteine, enzime, ulei eteric, histidină, un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor, un colorant numit apeină (glicozid al apigeninei), precum şi de conţinutul ridicat în săruri minerale (Fe, Ca, K, P, Mg, Cu, I). Proteinele din 100 g frunze depăşesc conţinutul existent în două ouă. Acţiuni terapeutice specifice La nivelul aparatului digestiv, pătrunjelul are efecte favorabile în steatoza hepatică, hepatită cronică, atonia vezicii biliare, intoxicaţii cu exces de alcool, tutun şi cafea, înlăturarea mirosului neplăcut al gurii, paraziţi intestinali, lipsa poftei de mâncare. În afecţiunile renale-genitale acţionează prin combaterea litiazei renale, a edemelor renale, stimularea eliminării urinei, a ureei şi a acidului uric, vindecarea menstrelor dureroase, a sindromului pre-men-strual, reglarea ciclului men-strual şi vindecarea adenomului de prostată. În sistemul nervos intervine în caz de depresie psihică, stări de nervozitate, iritabilitate ex-cesivă, astenie, nevralgii, con-valescenţă. La nivelul aparatului respirator, pătrunjelul are efecte favorabile în tuberculoză, dureri în piept, astm bronşic, febră, hidropizie, stimularea expectoraţiei şi eliminarea substanţelor nocive din plămâni şi bronhii. În desfăşurarea proceselor metabolice generale se constată rolul pătrunjelului (frunze, rădăcini, seminţe) în intensificarea activităţii sistemului imunitar şi a rezistenţei organismului la infecţii, distrugerea radicalilor liberi implicaţi în declanşarea cancerelor, tulburări în circulaţia sângelui, anularea tulburărilor de creştere la copii, rahitism şi anemie cronică. Foarte importante sunt efectele în combaterea tumorilor canceroase, în cardiopatie ischemică şi arterită, reumatism şi gută (prin limitarea proceselor inflamatorii). În tratamente externe, pătrunjelul are eficienţă în combaterea unor afecţiuni dermatice (plăgi, pistrui, contuzii, înţepături de insecte) şi în înfrumuseţarea culorii părului. Atenţie! La un consum în exces, pot fi declanşate unele deranjamente digestive şi excitaţii nervoase, mai ales la femei gravide sau care alăptează, întrucât ar stimula contracţiile uterine care duc la avort posibil sau ar diminua secreţia lactică. De aceea, consumul raţional se limitează la 200 ml suc pentru adulţi şi 60 ml pentru copii, eventual amestecat cu alte sucuri de legume sau diluat cu puţină apă. Cura cu frunze ajută la tonifierea organismului Frunzele proaspete servesc la ornarea salatelor şi a meselor festive. Mestecând frunze înainte de mese se stimulează pofta de mâncare, se previne greaţa şi stările de vomă. O cură de frunze proaspete (40 g pe zi) are efect în combaterea tumorilor maligne la creier, plămâni, ficat şi rinichi, anulează reacţiile negative ale alcoolismului şi tabagismului, dezintoxică organismul şi îndepărtează mirosul neplăcut al gurii după consumul de vin, tutun şi usturoi. Salata de frunze proaspete, amestecate cu puţin ulei de măsline şi zeamă de lămâie, se consumă într-o cură de două săptămâni pentru efecte tonice şi revigorante. Decoctul din 50 g frunze de pătrunjel, cu coajă de portocale şi de grepfrut se fierbe într-un litru de apă până se reduce volumul la jumătate, se îndulceşte şi se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, contra beţiei. Sucul proaspăt din frunze şi rădăcini se consumă zilnic câte 50-200 ml, diluat cu puţină apă, pentru a combate litiaza renală şi biliară, menstruaţiile neregulate şi dureroase şi revigorarea organismelor debilitate. Decoctul din rădăcini, eficient în eliminarea calculilor renali Rădăcinile, preparate sub formă de fiertură (decoct din două linguriţe rădăcini rase la 250 ml apă), se consumă câte 2-3 căni pe zi, într-o cură de o lună, pentru eliminarea pietrelor şi nisipului din rinichi şi bilă, combaterea edemelor şi a obezităţii prin eliminarea excesului de lichide şi toxine din corp, îmbunătăţirea digestiei şi stimularea creşterii părului. Rădăcinile de pătrunjel, amestecate cu păstârnac, ţelină, morcovi, cartofi, tomate, ceapă şi usturoi sunt materiile prime pentru prepararea "supei lui Hipocrate", se fierbe 2-3 ore la foc domol, se pasează prin sită de inox, realizând un aliment uşor asimilabil, recomandat bolnavilor de cancer (nu se folosesc vasele din aluminiu şi nici "oala sub presiune"). Seminţele de pătrunjel, eficiente în cazul durerilor renale Seminţele se folosesc sub formă de infuzie (1-2 linguriţe la 250 ml apă clocotită), pentru efectul diuretic şi combaterea balonărilor. Uleiul eteric din seminţe (câteva picături pe zahăr) este eficient contra durerilor menstruale, renale şi biliare, colici intestinale, litiază, balonări intestinale şi edeme renale şi cardiace la nivelul membrelor in-ferioare.