Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Pepenele galben - bun pentru tiroidă
Pepenele galben nu este numai unul din cele mai parfumate fructe de la noi, ci şi un bun remediu natural. Faţă pepenele roşu, acesta are un efect răcoritor foarte puternic, o acţiunea reglatoare asupra apetitului, dar şi efecte vitalizante puternice.
Conţinutul bogat în vitamine, mai ales cele din complexul B, precum şi cel în minerale, care au fost completate de unele noi principii active, benefice sănătăţii, au atras atenţia biochimiştilor asupra acestui fruct. Astfel, în urma cercetărilor, o parte din substanţele nou descoperite s-a dovedit că au efect de echilibru asupra sănătăţii unor glande cu secreţie internă. Potrivit unor studii ale cercetătorilor francezi, pulpa fructului de pepene galben conţine principii active cu structură asemănătoare tirozinei, care pot modifica activ secreţia glandei tiroide. Mai exact, aceste substanţe influenţează direct iodarea tirozinei, procesul care ajută la fabricarea hormonilor tiroidei în ţesutul glandei. În cazul în care există un deficit de secreţie tiroidiană, adică hipotiroidie, principiile active din pepenele galben se fixează pe suprafaţa celulelor secretoare şi le obligă să fabrice hormoni. În cazul în care secreţia şi eliberarea de hormoni tiroidieni sunt mai intense, adică hipertiroidie, aceleaşi principii blochează mecanismul celular de eliberare a tiroxinei. Prin efectul asupra tiroidei este asigurată şi buna funcţionare a altor glande, influenţate de hormonii tiroidieni, cum ar fi glandele sexuale, hipofiza şi hipotalamusul endocrin. De asemenea, studiile arată că persoanele care consumă în fiecare an cel puţin 70 de kilograme de pepene galben, sunt cu 40% mai puţin expuse riscului de a avea un deficit de secreţie tiroidiană şi cu 50% mai puţin expuse la problemele legate de creşterea secreţiei tiroidei. La persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 34 de ani, se recomandă să se consume în medie 600 g de pepene galben pe zi, pentru o sănătate interioară perfectă. La persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani se recomandă 750 g de pulpă de pepene galben, iar la cele între 50 şi 65 de ani se recomandă, în medie, 400 g de pulpă de pepene galben. Este de reţinut faptul că fiecărei categorii de vârstă i se recomandă să consume cel puţin o cană cu apă seara, după ce a mâncat pepenele galben. Specialiştii susţin că numai după ce este consumată apa începe procesul de reglare a tiroidei şi de aici a tuturor celorlalte glande. Mai mult, pepenele galben nu ajută doar la reglarea tiroidei, ci este recomandat şi în diete, deoarece este bogat în apă, vitamine şi minerale. (sursa: www.topsanatate.ro)