Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Pepenele roșu şi riscul de gastroenterită
Gastroenterita este o infecție gastrointestinală extrem de contagioasă provocată de virusuri, bacterii și alți agenți patogeni aflați în apă și alimente contaminate. Semnalele de alarmă ale acestei afecţiuni sunt: greață, vărsături, dureri abdominale, diaree. Aceste simptome apar după 12‑72 de ore de la consumarea apei sau a alimentelor contaminate. În cazurile mai grave apar febra, durerile musculare și deshidratarea, explică medicii gastroenterologi.
Sezonul cald favorizează îmbolnăvirile, fiind afectați şi copiii. În această vară, tot mai multe persoane au ajuns la medic cu simptome de infecție gastrointestinală după ce au mâncat pepene roșu. Medicul Radu Țincu, șeful secției de Terapie Intensivă - Toxicologie Clinică din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca, a explicat într‑un interviu televizat ce anume este bine să facem pentru a ne feri pe cât posibil de o astfel de infecţie. Există trei posibilități prin care se poate ajunge la gastroenterită, explică dr. Radu Ţincu. O primă situație este aceea în care consumăm pepene în cantități mari. Având o concentrație foarte mare de apă, pepenele provoacă o tulburare diareică funcțională, fiind depășită capacitatea intestinului de a o absorbi. O a doua situaţie în care pot apărea manifestări de gastroenterită, cu greață şi vărsături, este aceea a contaminării bacteriene, motiv pentru care trebuie să ne asigurăm că fructele şi legumele pe care le mâncăm sunt bine spălate. Iar a treia situaţie care favorizează instalarea gastroenteritei este expunerea alimentelor pe care le consumăm la anumite substanțe toxice folosite în agricultură, cum ar fi pesticidele, de aceea autorităţile trebuie să testeze periodic alimentele comercializate, pentru a nu se depăși limitele admise de substanțe toxice.
Recomandarea medicului citat mai sus este să spălăm foarte bine fructele și legumele înainte de a le consuma: `Prin spălare vor fi îndepărtați agenții patogeni care provoacă infecții gastrointestinale, dar și reziduurile de substanțe toxice folosite de cultivatori”. Există studii care confirmă că spălarea fructelor și a legumelor cu apă din abundență sau chiar păstrarea lor în apă pentru o anumită perioadă poate reduce nivelul acestor substanțe toxice. Medicul Radu Țincu atrage atenţia asupra faptului că obiceiul de a face dop pepenelui pentru a verifica dacă este suficient de dulce ne poate pune în pericol sănătatea, deoarece pepenele respectiv nu a fost spălat înainte de a i se face dop, iar pe lama cuțitului pot exista bacterii care ajung pe miezul acestuia. Pe de altă parte, până ajungem cu pepenele acasă, temperaturile caniculare din această perioadă favorizează înmulțirea microorganismelor acolo unde a fost făcut dopul și, implicit, contaminarea lui. Cel mai bine ar fi să nu tăiem pepenele până nu îl spălăm foarte bine, concluzionează medicul.
Legat de pesticide și alte substanțe toxice care pot fi pe suprafața fructelor și a legumelor şi chiar în coaja acestora, dr. Radu Țincu spune că ele pot să nu provoace simptome imediate de gastroenterită, în schimb contribuie la așa‑numita toxicitate pe termen lung, prin acumularea treptată de substanțe care ne afectează sănătatea.
Deși gastroenterita nu cauzează complicații pe termen lung, există riscul deshidratării excesive dacă pacientul nu este supravegheat să consume suficiente lichide. Acest risc este mai mare în cazul copiilor și al bătrânilor. Ca măsuri de prevenție a gastroenteritei infecțioase, toţi medicii recomandă o igienă foarte bună a mâinilor, evitarea contactului cu obiecte sau alimente posibil contaminate, iar atunci când călătorim, este bine să ne asigurăm că apa pe care o bem provine din surse sigure din punct de vedere sanitar.