Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Pepenele verde, un aliment-medicament
Pepenele verde sau harbuzul este o specie legumicolă, erbacee, anuală, care se cultivă pe teritoriul nostru de foarte mulţi ani. Este originar din Africa de Sud şi Africa Centrală, unde unele specii cresc şi acum spontan. A fost cultivat încă din Antichitate, de către egipteni, arabi, indieni, şi a ajuns în Europa către sfârşitul secolului al XII-lea. Încă de pe atunci se cunoşteau proprietăţile benefice pentru sănătate ale acestui fruct, ajungându-se, în zilele noastre, la utilizarea lui ca tratament naturist pentru diferite boli.
În Evul Mediu seminţele de pepene verde zdrobite erau folosite în tratamentul diferitelor hemoragii, în febră sau ca antihelmintic (combaterea viermilor intestinali). Fructele mature au un gust delicios, dulce, sunt suculente, aromate, iar seminţele sunt negre sau cafenii. Miezul are un conţinut ridicat de zahăr, vitamine din categoriile B, C, caroten, substanţe minerale (potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fier), pectine, aminoacizi, acid folic, celuloză. Seminţele conţin ulei gras, asemănător cu cel din nuca de migdal. Dieta cu pepene verde este o dietă plină de savoare, fiind benefică atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţe. Este un diuretic natural, consumul lui duce la detoxifierea organismului, la scăderea în greutate. Este recomandat ca diuretic în bolile renale, deoarece nu numai că stimulează eliminarea lichidului din organism, dar şi regenerează ţesutul renal prin aportul de zaharuri. De asemenea, curele cu pepene sunt benefice în tratamentul afecţiunilor hepatice, a vezicii biliare, dar şi anemiei. În medicina populară se cunoaşte faptul că pepenele ajută la eliminarea pietrelor renale şi înlătură riscul formării acestora. Pepenele conţine licopen, un antioxidant foarte puternic şi cucurbocitrin, cu rol în dilatarea vaselor de sânge şi reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, consumul de pepene ajută digestia şi favorizează eliminarea colesterolului. Este un aliment probiotic, un bun stimulator imunitar prin vitamina C şi un bun reglator hormonal. Licopenul are proprietăţi anticangerigene, eliminând riscul cancerului de prostată. Vitamina B6, găsită din belşug în pepenele verde, ajută sistemul nervos, prevenind stările de panică şi anxietatea. În acelaşi timp, este foarte des folosit în cosmetică, conţinutul bogat de vitamine şi substanţe benefice fac tenul mai tânăr şi mai viguros. Coaja este şi ea bogată în substanţe benefice, printre care se numără siliciu şi clorofila. În plus, şi seminţele au proprietăţi curative, ele ajutând la eliminarea calculilor biliari. Acestea sunt întrebuinţate şi în industria alimentară, din ele obţinându-se ulei. Pepenele verde se poate consuma ca atare, dar poate fi utilizat şi pentru prepararea de gemuri sau siropuri. Pepenele murat este delicios şi se consumă în anotimpul rece. În consecinţă. pepenele verde este un aliment-medicament, care întotdeauna ajută şi nu dăunează, indiferent de cantitatea consumată.