Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Pepenii, un excelent depurativ al organismului

Pepenii, un excelent depurativ al organismului

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 16 August 2011

Veronica F., Suceava: "În ce boli este recomandată cura cu pepeni?"

Prof. Constantin Milică: Interesul pentru consumul pepenilor verzi este datorat conţinutului fructelor în zahăr (7-11 %), substanţe pectice, antociani, complex vitaminic (C, A şi mai puţin B1, B2, H, PP) şi săruri minerale (îndeosebi potasiu şi apoi calciu, fosfor şi fier). Cura din fiecare an cu pepene verde este deosebit de benefică datorită multiplelor proprietăţi terapeutice: diuretice, depurative, laxative, antilitiazice, antiinflamatoare, antiinfecţioase şi cicatrizante. Aceste proprietăţi explică efectele pepenilor în prevenirea şi profilaxia unor afecţiuni interne (litiază renală şi vezicală, litiază biliară, inflamaţii şi infecţii renale, hiperuricemie, gută, inflamaţii splenice, hepatită cronică, constipaţii, vome, obezitate), precum şi a unori boli externe (arsuri uşoare, inflamaţii ale tegumentelor.

Cura de 10 zile cu pepeni în stare proaspătă sau cura de fructe timp de 2-3 săptămâni, în care una dintre mese să conţină numai pepeni, este recomandată pentru dizolvarea calculilor de la rinichi sau vezica biliară şi în caz de obezitate. Se vor consuma 1-2 kg zilnic.

Sucurile din miez de pepene, extrase cu storcătorul sau cu maşina de tocat şi strecurate prin tifon au efecte miraculoase în hepatita cronică. Se bea un pahar pe zi.

Seminţele decojite şi măcinate fin (1-2 linguri pe zi, cu puţină miere de albine) au efecte deosebite în dizolvarea pietrelor la bolnavii de litiază renală şi biliară.

De asemenea, pe arsurile uşoare sau pe inflamaţiile pielii se aplică, cu efecte bune, cataplasme cu pulpă crudă.

Şi pepenele galben are un conţinut ridicat în principii active, care asigură un ansamblu de proprietăţi terapeutice cu efecte atât interne (laxative, diuretice, depurative, antihemoroidale, aperitive, expectorante, revigorante, răcoritoare), cât şi externe (cicatrizante, antiinflamatoare). Aceste proprietăţi terapeutice pot fi valorificate în tratamentele multor afecţiuni: interne - bronşite, tuse, tuberculoză pulmonară; constipaţie, hemoroizi; anemie; litiază renală; reumatism, gută; externe - contuzii; arsuri uşoare; întreţinerea tenurilor uscate.