Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Pericolul automedicației cu antibiotice
Românii sunt mari consumatori de antibiotice, iar mulți obișnuiesc să le ia fără recomandarea medicului. Alții cer insistent să li se prescrie antibiotice, chiar dacă nu este cazul. Această situație a fost dezbătută la cea de-a XII-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie, desfășurată în Săptămâna Mondială a Conştientizării asupra Antibioticelor, marcată anual în perioada 18-24 noiembrie și găzduită de Centrul de Conferinţe al Palatului Patriarhiei. Peste 600 de specialişti din domeniul bolilor infecţioase - microbiologi, medici de laborator, epidemiologi, infecţionişti, medici de familie, pediatri, pneumologi şi alte specialităţi au participat la acest eveniment, în cadrul căruia s-au prezentat statistici cu privire la obiceiul automedicației în România.
Cel puțin o dată pe an, circa 4,5 milioane de români au tratat răceala manifestată cu durere în gât cu antibiotice. Potrivit unui studiu realizat, în luna octombrie, de Societatea Română de Rinologie, în colaborare cu Societatea Națională de Medicina Familiei, mai mult de 30% dintre românii care s-au tratat cu antibiotice au făcut acest lucru fără să consulte un medic.
Având în vedere aceste cifre, specialiștii se văd nevoiți să atragă atenția oamenilor asupra faptului că antibioticele nu se folosesc pentru reducerea febrei, la o răceală, sau pentru ameliorarea durerii. Administrarea lor necorespunzătoare dezvoltă bacterii rezistente, iar infecţiile cauzate de aceste bacterii pot necesita mai multă îngrijire şi administrare de antibiotice alternative, mai scumpe și cu posibile efecte secundare grave.
Conform datelor Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.