Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Pericolul expunerii gravidelor la substanțe nocive
Concluzii îngrijorătoare ale unui studiu realizat la Universitatea California, din San Francisco: femeile însărcinate sunt din ce în ce mai expuse la substanțe periculoase într-o perioadă în care ele sunt mai vulnerabile, punând astfel în pericol sănătatea lor și a bebelușilor. Este vorba despre substanțe nocive care pot proveni din aerul poluat, alimente sau apă contaminate, materiale plastice și alte produse industriale sau de consum. Grav este şi faptul că puține dintre aceste substanțe nocive sunt monitorizate, deși sunt deja cunoscute efectele lor negative asupra dezvoltării în viața intrauterină.
S-a constatat că multe dintre substanțele chimice la care sunt expuse femeile însărcinate, deși fac parte din categoria celor utilizate pentru a înlocui alte substanțe care au fost interzise sau eliminate treptat, cum sunt bisfenolii și ftalații, sunt la fel de dăunătoare precum cele pe care le-au înlocuit. De asemenea, s-a constatat că multe dintre gravidele participante la studiu au fost expuse la neonicotinoide, un fel de pesticid utilizat în agricultură, care s-a dovedit foarte toxic pentru albine.
Studiul s-a derulat timp de 12 ani, fiind urmărită prezența unui număr de 103 substanțe considerate nocive. Peste 80 la sută dintre acestea au fost semnalate la cel puțin o femeie din cele incluse în studiu, iar mai mult de o treime dintre acestea au fost identificate la majoritatea participantelor la studiu și chiar într-o cantitate mai mare decât se constatase în studii similare anterioare. (I. M.)