Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Pierderea mirosului, un posibil indiciu pentru COVID-19
Circa o treime dintre persoanele infectate cu noul coronavirus nu prezintă nici unul dintre simptomele specifice bolii și în nici un caz similare cu ale afecțiunilor respiratorii obișnuite în sezonul rece. Există, însă, alte semne posibile ale infecției cu coronavirus, cum ar fi pierderea mirosului, însoțită uneori și de pierderea gustului.
Mulți dintre pacienții asimptomatici cu coronavirus au semnalat dispariția bruscă a mirosului, fără a avea nasul înfundat sau vreo afecțiune care să dea acest simptom, și uneori chiar pierderea gustului.
Anosmia, cum este numită în termeni medicali pierderea mirosului, poate fi singurul simptom al unui pacient cu coronavirus sau poate surveni în paralel cu alte simptome specifice, precum febră, tuse și dificultăți de respirație. Pierderea mirosului apare însă destul de rar și, în general, se observă la pacienții tineri, cu forme puțin severe ale bolii.
Există o legătură evidentă între coronavirus și pierderea bruscă a mirosului, au observat medicii, care spun că nu toate persoanele infectate prezintă acest simptom. Însă, orice tulburare a simțului olfactiv apărută brusc, fără congestia mucoasei nazale, indică infecția cu coronavirus, explica recent medicul Jean-Michel Klein, președintele Consiliului național al specialiștilor ORL din Franța, citat de France Presse. Cei care își pierd brusc simțul mirosului, uneori asociat și cu pierderea gustului, ar trebui să ia legătura cât mai repede cu medicul de familie, să se autoizoleze preventiv și să poarte o mască de protecție pentru a nu răspândi virusul.
Spre deosebire de cazurile clasice de pierdere a mirosului, cauzate de diferite afecțiuni din zona ORL, pentru pacienții infectaţi cu noul coronavirus este contraindicată tratarea anosmiei cu medicamente pe bază de corticosteroizi, care scad capacitatea imunitară a organismului. În cazul lor nu sunt recomandate nici spray-urile nazale, deoarece soluțiile administrate astfel riscă să transporte virusul în plămâni.
Pierderea mirosului este rareori un simptom al unei afecțiuni grave. Aceasta apare de obicei în urma unor infecții acute ale căilor respiratorii, sinuzite, polipi nazali, deviații de sept sau rinite alergice, și este temporară. Pacientul își recapătă mirosul odată cu vindecarea sau în urma unei intervenții chirurgicale, dacă problema are drept cauză polipii sau deviația de sept. Sunt însă și diagnostice mai grave, care pot duce la tulburări ale simțului olfactiv: tumorile cerebrale și anumite afecțiuni neurologice. Vârsta înaintată și anumite tratamente medicamentoase cum sunt cele administrate bolnavilor de cancer pot determina, de asemenea, pierderea mirosului și a gustului.
Ceea ce trebuie înțeles este faptul că anosmia nu semnalează neapărat o infecție cu noul coronavirus dacă există afecțiunile enumerate mai sus. Apariția acestui simptom poate fi un motiv de îngrijorare doar pentru cei care se știu sănătoși și nu au fost răciți în ultima perioadă. Dacă simptomul persistă și nu simțiți nasul înfundat, sfatul cel mai bun este să discutați cu medicul de familie și să urmați indicațiile acestuia.
(Ileana Marin)